BROKOLICOVÝ KOLÁČ S KUSKUSEM

Můj muž nerad kuskus, ale já to nevzdávám a hledám možnosti, jak ho uvařit, aby jej vzal na milost.
Uvaříme ve slupce jednu střední bramboru a necháme ji vychladnout, oloupeme ji a prolisujeme. V míse promícháme 200 g polohrubé mouky, 30 g celozrnné žitné mouky, lžičku bylinkové soli, lžičku cukru, 4 lžíce olivového oleje a bramboru. 15 g čerstvých kvasnic rozmícháme dohladka v 60 ml vlažné vody, vlijeme do mísy a zaděláme pružné, tužší těsto, které necháme zakryté v teple kynout asi 45 minut.
Hlávku brokolice rozebereme na růžičky a v osolené vodě vaříme pět minut, slijeme a pokrájíme nadrobno. 150 g celozrnného kuskusu dáme do misky, přidáme lžičku bylinkové soli, dvě lžíce olivového oleje a zalijeme 400 ml vroucí vody. Zakryjeme a necháme 15 minut nabobtnat. Promícháme s brokolicí, přidáme 200 g strouhaného veganského sýra a 100 ml sojové smetany.
Vykynuté těsto krátce prohněteme a rozválíme nebo prsty roztlačíme do vymaštěné koláčové formy (prům. 25 cm). Necháme zvýšené okraje, naplníme brokolicovou náplní a ozdobíme rajčaty (já měla ještě v mrazáku divoká rajčátka z loňska). Pečeme při 180 stupních asi hodinu.



5 komentářů:

  1. Evi, prosím, chci se zeptat, koupila jsem si semínka divokých rajčat, rostou hezky, ale s manželem se nemůžeme shodnout. četla jsem, že divoká se nevyštipují a on tvrdí, že každá rajčata se vyštipují. Prosím o radu. děkuji Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak vyštipovat! Divoká rostou divoce a svobodně :)

      Vymazat
    2. přesně tak jsem si to myslela. moc děkuji
      ale sama se nemnoží, že? zase si nasbírám semínka a vypěstuju.
      děkuji

      Vymazat
    3. semínka nasbírejte pro jistotu, ale vysemeňuje se sama víc, než vám bude milé :)

      Vymazat