KROUPY PO ITALSKU

Když jsem byla malá, jedly se u nás doma kroupy jen jako zavářka do uzené polévky a tu jsem nijak zvlášť nemilovala. Trvalo nějakou dobu, než jsem ječným kroupám přišla na chuť. Dají se upravovat podobně jako rýže a jako příloha k různým omáčkám a zelenině jsou taktéž vynikající. Stále se zdůrazňuje blahodárný vliv pohanky na naše zdraví, ale na kroupy jako by se zapomínalo. Přitom kroupy jsou doslova zázračný lék pro naše játra!
200 g ječných krup namočíme přes noc do vody, druhý den je propláchneme, zalijeme 900 ml horké vody, přidáme bylinkovou sůl a lžíci oleje a vaříme do měkka, trvá to asi půl hodiny. Pokud nějaká voda zbude, slijeme ji a kroupy dáme prozatím stranou.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje, přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, půl lžičky drcené chilli papričky, 50 ml horké vody a dusíme, dokud se všechna voda neodpaří a cibule nezezlátne. Přidáme půl menší hlávky raného bílého zelí nakrájeného na kostičky, 10 sušených rajčat, předem namočených a nakrájených, tymián, dobromysl a sůl. Za občasného promíchání opékáme 20 minut. Přidáme 100 g černých oliv nakrájených na kolečka a uvařené, okapané kroupy. Pár minut společně zahříváme. Podáváme se salátem.



1 komentář: