Tak na něj taky došlo 😏
„Vykostíme“ turka a zbavíme ho slupky. Nakrájíme dužninu na jednotlivé díly, ty pak omyjeme a nakrájíme na kostičky cca 1,5 cm krát 1,5 cm velké. Odvážíme je.
Já jich měla 12 kg, takže budu psát, kolik jsem čeho použila, množství si kdyžtak musíte přizpůsobit.
12 kg dýňových kostiček dáme do nádoby s víkem a zalijeme buď 10 l jablečného octa nebo 10 l vody, do které jsme rozmíchali 300 g kyseliny citronové (to je lacinější). Necháme 24 hodin naložené. Poté scedíme.
4 kg cukru rozpustíme ve 2,6 l vody (poměr cukru a vody je 3 : 2) v hrnci se širokým dnem a jakmile se roztok začne vařit, postupně vhazujeme dávky dýně a vaříme ji, dokud nezesklovatí, trvá to přibližně 10 minut (můžeme do roztoku vmíchat lžíci skořice či zázvoru). Uvařenou dýni vybereme cedníkem, necháme okapat, a do cukrové vody dáme další dávku, dokud všechnu dýni nespotřebujeme. Okapané kostky narovnáme do sušičky, kde je sušíme na nejvyšší teplotu, dokud nejsou tak akorát.
Nálev, který zbude, můžeme využít jako vánoční sirup do punčů, čaje nebo na lívance. Zavaříme do něj několik hřebíčků, badyán a kus skořice, horký nalijeme do lahví a uchováme naležato.
Z 12 kg čerstvé dýňové dužniny dostaneme přibližně 3,5 kg kandované dýně.
Kandovaného turka používáme do biskupských chlebíčků, mazanců, marokánek anebo jen tak jako pamlsek.
Žádné komentáře:
Okomentovat