Ne, není to překlep, tahle lahůdka z kešu oříšků se skutečně nazývá „rýs“, a to aby byla snadno odlišitelná od živočišných produktů. Není určený pouze na chleba či do baget a sendvičů, ale báječně se hodí i do teplé kuchyně. Horké nočky rýs roztaví a vznikne báječná omáčka!
V tomto receptu se mi osvědčila Remoska, upekla jsem v ní dýni spolu s paprikou, a když byla dýně měkká, vyndala jsem ji a místo ní do Remosky nasypala k paprice vlašské ořechy.
V misce promícháme 180 g dýňového pyré (pečené a rozmixované dýně hokkaido či máslové), 120 g uvařených, oloupaných a najemno strouhaných brambor, 1 lžíci lahůdkového droždí, 1 lžíci Hrašky, špetku kurkumy, sůl a přibližně 150 g hrubé mouky – tu můžeme přidávat postupně. Vznikne nám polotuhé těsto, které protlačujeme přes děrované síto na halušky do vroucí slané vody a vaříme 4 – 5 minut. Slijeme je, krátce propláchneme studenou vodou a dáme do mísy, kde na nočky už čekají tihle pašáci: 150 g na kostičky nakrájeného přírodního rýsu, 1 pečená, oloupaná a nakrájená červená paprika, 70 g dohněda pečených vlašských ořechů (ne spálených!) a tři lžíce nakrájeného čerstvého koriandru. Kdo koriandr v oblibě nemá, klidně může místo něj dát petrželku, polníček nebo trochu čerstvých špenátových lístků. Všechno to pěkně promícháme a podle chuti dosolíme.
Kde koupíte rýs? https://www.rysarna.cz/kesurysy-2/prirodni-kesu-rys/
Žádné komentáře:
Okomentovat