HOUSKY KYNUTÉ PŘES NOC

V míse promícháme 300 g špaldové mouky a 300 g hladké bílé mouky, 50 g ovesných vloček, ½ kávové lžičky sušeného droždí, lžičku soli a zalijeme 500 ml vody nebo syrovátky. Rozmícháme, ale nehněteme, zakryjeme potravinářskou fólií nebo pokličkou a necháme přes noc (12 hodin) při pokojové teplotě kynout. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, pokud je moc řídké a lepí se, postupným překládáním do něho zapracujeme ještě trochu mouky, přiklopíme mísou, ve které kynulo a necháme dvě hodiny odpočívat. Potom těsto znovu prohněteme, rozdělíme na 16 stejných dílů a každý z nich rozdělíme na tři kousky, ze kterých vyválíme asi 10 cm dlouhé válečky. Z válečků upleteme houstičky, narovnáme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, mákem, hrubou solí, vločkami, lněným semínkem nebo čímkoliv, co máme rádi a necháme 20 minut dokynout. Předehřejeme troubu na 240 stupňů a pečeme je dozlatova, mně to trvalo asi 15 minut.


více domácího pečiva najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

Žádné komentáře:

Okomentovat