KRUPICOVÝ ŠNEK

Tenhle starý záhorácký recept jsem našla tady a trochu ho poupravila. Je to docela zajímavá a dobrá alternativa mazance.
Ve 150 ml vlažného mléka rozpustíme lžíci másla a rozmícháme v něm 10 g čerstvých kvasnic, špetku soli a lžíci cukru.
Do mísy prosejeme 170 g hladké bílé mouky a 80 g hladké špaldové mouky, vlijeme mléko s droždím, promícháme a dobře zpracujeme vláčné těsto. Dáme zakryté na hodinu kynout na teplé místo a připravíme si nádivku:
V hluboké pánvi rozehřejeme 100 g másla, vsypeme 150 g hrubé krupice, 50 g mletých ovesných vloček a 50 g mletých vlašských ořechů. Přidáme tři vrchovaté lžíce medu a pozvolna pražíme na středním stupni dozlatova. Odstavíme z ohně, vmícháme 2 lžíce jablečné mouky (můžete vynechat) a lžíci skořice. Zalijeme 150 ml vody, dobře promícháme a necháme stát.
Vykynuté těsto rozválíme na tenkou placku, největší, jaká se vám povede, posypeme nádivkou a vanilkovým cukrem a stočíme do závinu. Smotáme do šneka a vložíme do menší zapékací mísy dobře vymaštěné máslem. Dáme ještě na půl hodiny do tepla dokynout, zalijeme 100 ml mléka a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Během pečení potíráme rozpuštěným máslem. Po třiceti minutách zalijeme dalšími 100 ml mléka a dopečeme dozlatova, pečení trvá celkem asi hodinu. Šneka vyklopíme na mísu a pocukrujeme.



více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

Žádné komentáře:

Okomentovat