JEŘÁB


Jeřáb má léčivé květy, plody, kůru i listy. Květy se sbírají před polednem za slunečného počasí v plném květu, to je zrovna teď, v květnu. Květy i plody obsahují téměř stejné účinné látky, květy mají v sobě ale navíc látky, které se podobají ženským hormonům, proto se používají hlavně při nedostatečnosti ženských pohlavních hormonů a také při dalších potížích, například při bolestivé menstruaci nebo v přechodu. Účinná je tinktura zpracovaná obvyklým způsobem nebo nálev užívaný 3 x denně.
Plody jeřabin už nejsou výlučně ženskou bylinkou, uplatňují se úspěšně při léčbě revmatismu, pročišťují krev, posilují imunitní systém, účinkují jako kloktadlo při bolestech v krku, angíně a chrapotu. Je vhodné nasušit, podrtit a přidávat do protirevmatických směsí. Můžeme použít i odvar z čerstvých jeřabin nebo macerát louhovaný nejméně 6 hodin. Oblíbenou lékovou formou je také jeřabinový sirup nebo dokonce marmeláda, která je lahodná. Jeřabiny nejezte syrové, nejsou sice navzdory obecně rozšířené víře jedovaté, ale dráždí žaludek vinou kyseliny parasorbinové.
Odvar z kůry se používá proti průjmu.
Jeřáb je nádherný, tajuplný strom, je jedním z nejuctívanějších stromů v celé severozápadní Evropě. Jeho vážnost předstihovala dokonce i vážnost dubu či buku. Dřevo jeřábu nesmělo být použito ke spalování ničeho jiného než mrtvých nebo divinaci nebo pečení rituálního pečiva. Jeho anglické jméno je rowan a vzniklo ze skandinávského slova runa neboli kouzlo. Jeřáb má silnou ochrannou moc, zvláště proti čarování. Tím, že čistí naši krev, očišťuje zároveň naši duši a naše postoje, negativní myšlenky a destruktivní vzory chování. ČINÍ NÁS ODOLNÝMI VŮČI ZAKLÍNADLŮM Z TOHOTO SVĚTA TÍM, ŽE NÁS SILNĚJI SPOJUJE S NAŠÍM VYŠŠÍM JÁ, ZDROJEM NAŠÍ OPRAVDOVÉ, AUTENTICKÉ INSPIRACE, KTERÉ JE JEDINOU ZÁRUKOU TOHO, ŽE SE NESTANEME OBĚTÍ FALEŠNÝCH PROROKŮ. POUZE TÍM, ŽE JSME SKUTEČNĚ SAMI SEBOU, JSME CHRÁNĚNI PŘED ZTRACENÍM SE V DŮSLEDKU SVÁDĚNÍ NEBO ČAROVÁNÍ.
Na severu Británie se větévky jeřábu přivazovaly nad chlévy i domy pro ochranu. Z jeřábu trhaného na svátek Beltane se vyráběl (a dosud vyrábí) mocný ochranný amulet v podobě rovnoramenného kříže svázaného červenou nití. Sušené plody a listy se pálily při obřadech k přivolávání duchů, které bylo nutné požádat o pomoc. Pálily se ale také z důvodu odstraňování negativních způsobů myšlení.
Podle keltských pověstí mají jeřabiny moc prodloužit život, byly pokrmem bohů.
(zdroj: Janča, Zentrich, Hageneder, Lavenderová, Franklinová)


1 komentář:

  1. Zrovna před týdnem jsem si říkala, že je všude kolem Hlinska hromadu jeřabin a na něco jsou určitě dobré :)... jen tak tu přeci nejsou...jsou to tak krásné stromy s velkými červenými trsy...určitě si nějaké nasuším a použiji dle vašich rad..díky

    OdpovědětVymazat