OSTRUŽINÍK

List sbíráme v květnu a začátkem června před kvetením. Obsah účinných látek je v ostružině poměrně malý, proto ji neužíváme samostatně, ale přidáváme do směsí. Působí močopudně, staví krvácení a desinfikuje trávicí a močové ústrojí, působí i proti kašli a na bolest v krku (jako kloktadlo). Zevně lze ostružinu s úspěchem použít do směsí k léčbě kožních zánětů a exémů. Ostružiník můžeme pít neomezeně a dlouhodobě, nemá žádné známé nežádoucí účinky. Je vhodný do běžných, každodenních bylinkových čajů, které nemají výrazné léčebné účinky. Na takové čaje ho mícháme do směsí spolu s maliníkem, jahodníkem, sušenými jablečnými slupkami jako základem a přidáme podle chuti různé ochucující výrazné složky: mateřídoušku, mátu, hřebíček nebo skořici.


více o bylinách najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

Žádné komentáře:

Okomentovat