ŠALVĚJOVÉ PESTO

100 % vegan
Do mixéru dáme šalvějové lístky, rozmixujeme, přidáme česnek, rozmixujeme, přidáme vlašské ořechy, rozmixujeme, přidáme slunečnicová semínka, rozmixujeme, nakonec přidáme sůl a olivový olej a rozmixujeme dohladka. Naplníme do skleničky a zalijeme olejem. Uložíme v chladničce a používáme na těstoviny.


více všelijakých pokusů najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

7 komentářů:

  1. To zni skvěle,někde v hlave mam uloženo,ze šalvěj se může jist jen tepelně upravena kvílí thujonu...? Nebo ne?

    OdpovědětVymazat
  2. To je sporné, varem toxická silice thujon vyprchá, tím se ale ochuzujeme o léčivý účinek šalvěje. Nejlepší formou je tinktura, potom vinný nálev nebo vodní výluh. Co se týká použití čerstvé šalvěje, nemyslím si, že by občasné požití poškodilo zdraví. Staří Slovinci dokonce doporučovali sníst denně 5 - 7 čerstvých syrových lístků šalvěje při léčbě cukrovky :)
    Nic se nemá přehánět, ale šalvěj určitě nepatří mezi věci, kterých by se bylo třeba obávat.

    OdpovědětVymazat
  3. Už se těším na špagety s tímto pestem, ale chci se zeptat, šalvěj mi už kvete, nevadí to k použití do pesta či k nasušení? A ještě: mám jen slunečnicový olej, kvalitní bio, můžu použít tento? A jak dlouho pesto v ledničce vydrží a lze používat?
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nevadí, že kvete, sušit ji můžete také, na pesto bych doporučila radši ten panenský olivový, kvůli chuti a vůni, ale jestli vám nechutná, zkuste slunečnicový, pesto zalijte ve skleničce na prst vysoko olejem a vydrží vám určitě týden a 14 dnů v ledničce.

      Vymazat
    2. Děkuji moc za odpověď. Sleduji vás na FB (taky kdo ne :-))) a moc vám fandím. Hezký večer.
      Zuzka

      Vymazat
    3. Nemáte zač, já jsem spíš aktivní na fb, tady výjimečně :) Krásný večer i vám!

      Vymazat