ŠEŘÍKOVÝ PLEŤOVÝ OLEJ

Máte nedůvěru ke kupované kosmetice, zároveň preferujete lokální, čerstvé a přírodní produkty? Nebo chcete omezit obaly, které nakupujeme spolu s téměř každým zbožím? Toužíte podpořit krásu své pleti a uchovat si něco z vůně jara a léta až do zimních měsíců? Anebo prostě jenom rádi vyrábíte věci vlastníma rukama? Vyzkoušejte vlastní voňavý pleťový olej, třeba tenhle první jarní s voňavým šeříkem a šantou a léčivou meduňkou a vrbinou penízkovou. Další byliny, které můžete použít, najdete pod záložkou Byliny, hledejte příspěvky s názvem "Pleťový olej".

Byliny natrháme na malé kousky, vložíme do čisté zavařovací sklenice a zalijeme bio panenským slunečnicovým olejem tak, aby byly byliny ponořené. Sklenici dáme do hrnce s vodou a ve vodní lázni zahříváme půl hodiny, voda nesmí vřít, měla by mít pouze okolo 60 stupňů, varem se byliny znehodnotí. Teplem se podpoří vylučování účinných látek a vůní do oleje. Sklenici vyjmeme z vodní lázně, necháme zchladnout a uzavřeme víčkem. Postavíme ji na jižní okno, kde ji necháme týden na slunci, denně protřepáváme!
Po týdnu přes jemné plátno nebo čistý kapesník přecedíme a uchováme v tmavé lahvičce v chladničce. vydrží do příští sezóny nebo i déle, některé oleje mám i dva nebo tři roky a jsou stále voňavé.




Žádné komentáře:

Okomentovat