ČOKOLÁDOVÝ DORT S ČERNÝM RYBÍZEM

Výborný dort, ve kterém se harmonicky doplňuje sladká čokoláda s kyselým rybízem.
V míse promícháme 200 g celozrnné špaldové mouky, 180 g bramborového škrobu, špetku soli, půl lžičky jedlé sody a 2 lžičky kypřicího prášku. V jiné nádobě rozšleháme 200 ml rostlinného mléka (například ovesného nebo sojového). 100 ml slunečnicového oleje a 100 ml špaldového sirupu. Vlijeme do mísy k mouce, promícháme a rozetřeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy (25 cm). Posypeme 100 g černého rybízu a pečeme při 180 stupních 20 – 25 minut. Necháme vychladnout a potřeme třemi lžícemi oblíbené zavařeniny.
V půl litru rostlinného mléka vaříme do rozpuštění jednu tyčinku agaru (4 g) a rozmixujeme dohladka s tuhou částí plechovky kokosového mléka, 200 g rozehřáté bezmléčné hořké čokolády, lžičkou mleté vanilky a třemi lžícemi datlového sirupu. Nakonec vsypeme 150 g černého rybízu a pulzně dvakrát promixujeme, aby v krému zůstaly kousky rybízu. Krém vylijeme na předpečený korpus, uhladíme a dáme ztuhnout do chladu.



2 komentáře:

  1. Dobrý den, nevím čím se to přihodilo, ale těsto mi úplně spadlo a po upečení bylo tuhé, jako kdybych žádný kypřící prášek nedávala. Je možné, že to bylo zmrazeným rybízem, který jsem použila? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, je to možné, ten ledový rybíz mohl zchladit těsto natolik, že nevykynulo, jiné vysvětlení mě nenapadá.

      Vymazat