TYMIÁN

Tymián, lidově zvaný demuť, dymiánek, římská nebo vlašská mateřídouška je voňavá bylinka z čeledi hluchavkovitých. Tymián je jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, a je úspěšný i v boji proti plísním. Je nejsilnějším bylinným prostředkem proti černému kašli, který můžeme v našich podmínkách získat. Roste v jižní Evropě volně, u nás je pěstovaná, do západní Evropy přinesli v 11. století tymián benediktýni jako jednu z bylin klášterních zahrad. Je to nóbl příbuzný naší milé mateřídoušky, která má podobné, i když poněkud slabší účinky. Obsahuje éterický olej tymol. Sbírá se celá rostlina bez kořene, těsně před rozkvětem, to je začátkem léta. Usušená bylina by si měla podržet vždy většinu své přirozené barvy a vůně.
Tymián má výjimečné antiseptické a konzervační vlastnosti. Podle řeckých bájí vyrostl poprvé na místě, kde skanuly slzy krásné Heleny, která utekla svému muži Meneláovi s Paridem, čehož později samozřejmě litovala.

Tymián je velmi dobře známý jako kuchyňská bylinka a dá se běžně koupit v samoobsluze, přidává se především do těžce stravitelných pokrmů. Pro léčebné využití je potravinářský tymián ale nevhodný, protože není zaručen šetrný způsob sušení, skladování ani doba expirace.

Vhodné vnitřní použití tymiánu:
- záněty dýchacích cest
- podpora vykašlávání
- střevní chřipka
- průjem a nadýmání
- křeče žaludku a střev
- křečovité bolesti hlavy
- bolestivá nebo nepravidelná menstruace
- černý kašel (jedna z nejúčinnějších bylin)
- astma
- angína
- deprese a úzkost
- návaly v přechodu

Vhodné vnější použití tymiánu:
- jako kloktadlo při zánětu sliznice úst a hltanu
- zhnisané rány
- jako inhalace při nachlazení
- akné (naložený v octě)
- hemoroidy
- bradavice ve formě silice

Tymián rozhodně neužíváme dlouhodobě (a to ani zevně) a nikdy nepřekračujeme doporučené dávkování, zvláště u dětí a těhotných žen. Dříve se tymiánu používalo pro vyvolání potratu a pro urychlení porodu. Tymián má při dlouhodobém podávání nepříznivý vliv na činnost štítné žlázy, na červené krvinky a ledvinová klubíčka. Pro děti je vhodnější jemněji působící mateřídouška.

Tymián je výborným kořením a můžeme jej přidávat do bylinných octů a olejů.



Žádné komentáře:

Okomentovat