HRACHOVÁ OMÁČKA S JEMNÝM BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM

Dá se z hrachu udělat chutná omáčka? Ano, jistě! Dá se udělat bramborový knedlík bez mouky? To také jde! 
Nebojte se a tuhle velejemnou delikatesu vyzkoušejte 
Den předem namočíme 100 g zeleného hrachu do vody se lžící jablečného octa (kvůli aktivaci fytázy), druhý den v cedníku propláchneme a dáme vařit do čisté vody. Zcela měkký hrách ponorným mixérem rozmixujeme s trochou vody, ve které se vařil, na jemnou kaši. Prozatím dáme stranou.
Nyní si připravíme těsto na knedlíky, protože musí dvě hodiny odpočívat. V míse promícháme 800 g vařených prolisovaných brambor, 80 g bramborového škrobu, dvě špetky strouhaného muškátového oříšku a půl lžičky soli. Dobře zpracujeme a dáme na 2 hodiny do chladu.
Zpět k omáčce: v rendlíku rozehřejeme tři lžíce oleje a se čtyřmi lžícemi hladké celozrnné špaldové mouky umícháme řídkou jíšku, kterou okořeníme mletým zázvorem, mletým pepřem a majoránkou a osolíme. Vmícháme rozmixovanou hrachovou kaši, naředíme cca 250 ml studené vody (množství záleží na tom, kolik vody jsme nechali s hrachem při mixování, takže vodu přilévejte postupně) a povaříme společně pět minut.
Z bramborového těsta tvoříme 15 – 20 kulatých knedlíků, které vhazujeme do slané vody, která je těsně před bodem varu a v tomto stavu také vodu udržujeme po celou dobu, knedlíky se nevaří! Občas promícháme, a jakmile vyplavou všechny na hladinu, jsou hotové. Trvá to 15 – 20 minut.
K omáčce a knedlíkům se hodí sojové nudličky, tempeh, seitan nebo jiný oblíbený druh rostlinného „masa“. Podáváme se salátem, můžeme přikusovat i kvašenou zeleninu.



Žádné komentáře:

Okomentovat