LÉČIVÉ OVOCE

Málokdy si plně uvědomujeme, že nejen tradiční bylinky, ale i ovoce má léčivou sílu. Příroda ve své štědrosti nenechá nic vyrůst jenom pro pouhé pouchutnání. Se sladkou chutí ovoce získáme i spoustu zdraví prospěšných látek. Připomeňme si alespoň některé plody, které dozrávají na zahrádkách právě teď. Největší prospěch získáme z čerstvého syrového ovoce, hned potom ze sušeného a nakonec z tepelně upraveného, kam počítáme i zavařeniny a sirupy.
Červený rybíz – působí močopudně a projímavě, čistí střeva od škodlivých látek, je to účinné tonikum pro rekonvalescenty po infekčních onemocněních, zlepšuje trávení a šťáva z rybízu tlumí horečku.
Třešně – mají blahodárný vliv na vaziva, klouby i pokožku, pomáhají při paradontóze a bolestivé dně.
Angrešt – angrešt obsahuje účinné látky pro zdravou pokožku a pevné husté vlasy, působí močopudně a čistí střeva.
Maliny – zvláště pro děti jsou skvělým léčebným prostředkem při horečce, protože působí potopudně.



Žádné komentáře:

Okomentovat