VELKÝ ROZVOD NEBE A PEKLA

C. S. Lewis reaguje podle vlastních slov touto knížkou na Blakeovo Snoubení nebe a pekla a snaží se vyvrátit jeho relativismus. Podle Lewise je volba bezi dobrem a zlem vždy jednoznačná a kompromisy nás spolehlivě zavedou do pekla. 
Kniha popisuje sen hlavního hrdiny, který se odehrává v nebi. On sám spolu s dalšími obyvateli Pekla (či Očistce) stojí před volbou zavrhnoutvšechny svoje strachy, křivdy, bolesti, zlobu, nenávist a sobectví a tím se zařadit po bok nebešťanů, tedy duší, které to dokázaly předtím. Není to tak snadné rozhodnutí, jak se zdá a většina z duší se vrací dobrovolně zpět do peklíčka.
U Lewise jsem už uvykla na to, že píše křesťanské agitky, takže mě styl vyprávění už nepřekvapí. Čtu ho proto, že umí pěkně popsat naše lidská traumátka a umanuté sobectví, kterými trpíme víceméně všichni a krásně se v nich najít (nebo v nich najít svého souseda, to je mnohem zábavnější, ha ha). V době, kdy jeho knihy vznikaly, šlo bezesporu o nový, často možná šokující pohled na dobro a zlo, na hříchy a spasení, ale dnes už to působí trochu starosvětsky a přeslazeně. Je čas vykročit dál.



Žádné komentáře:

Okomentovat