KVÁSKOVÝ KOLÁČ SE ŠPENÁTEM

Skvělá, zdravá celozrnná alternativa klasické pizzy, kdo pečete chleba a máte kvásek, nebojte se jej zkusit. Je to opravdu velice chutné jídlo a dělávám jej mnohem raději než klasickou pizzu z bílé mouky a kvasnic. 
Večer v míse promícháme 400 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, tymián, dobromysl, 3 lžíce olivového oleje a jednu lžíci kvásku rozmíchaného ve 300 ml vlažné vody. Zakryjeme pokličkou a ncháme 12 hodin kynout při pokojové teplotě. Ráno promícháme a necháme ještě v míse hodinu odpočívat. Poté roztáhneme navlhčenými prsty na velký vymaštěný plech, potřeme olivovým olejem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě dvě hodiny kynout.
Těsto potřeme směsí bazalky, česneku, soli a oleje. Kilo čerstvého špenátu nakrájíme, spaříme vroucí vodou, narovnáme na těsto a mírně osolíme. Ozdobíme černými olivami, rajčaty, nastrouhaným veganským sýrem, pokapeme 150 ml mandlové (či jiné rostlinné) smetany a posypeme slunečnicovými semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 35 – 40 minut.



Žádné komentáře:

Okomentovat