BATÁTOVÝ DORT S CIBULÍ

Fantazie! 
150 g batátů (je to asi půlka jednoho batátu) oloupeme, nakrájíme na kostky, uvaříme doměkka, slijeme a rozmačkáme vidličkou spolu se třemi lžícemi vody, ve které se vařily. Promícháme se dvěma lžícemi olivového oleje, solí, 1 lžičkou agávového sirupu, špetkou muškátového květu, sušeného zázvoru, chilli a šalvěje. Nakonec přidáme 200 g celozrnné špaldové mouky a 1 lžičku instantního droždí a dobře vypracujeme na vále pružné hladké těsto. Vrátíme do mísy, potřeme lžící oleje a necháme pod ubrouskem 45 minut kynout.
Mezitím rozehřejeme v pánvi 40 ml olivového oleje a necháme na něm 30 minut zvolna dusit čtyři červené cibule a 4 stroužky česneku nakrájené na kolečka s půl lžičkou soli. Dvě lžíce slunečnicových semínek a lžíci sezamu opražíme na suché pánvi dozlatova, umeleme a promícháme se lžičkou lahůdkového droždí a solí.
Vykynuté těsto prsty roztlačíme do vymaštěné koláčové nebo dortové formy (25 cm), uděláme do něj důlky klouby prstů a necháme ještě 15 minut odpočívat. Do formy na těsto rozprostřeme cibuli, pokapeme ji třemi lžícemi rostlinné smetany, ozdobíme 4 nakrájenými šalvějovými lístky a semínkovou směsí. Pečeme při 200 stupních asi 20 minut.



Žádné komentáře:

Okomentovat