CIZRNOVÁ MISKA SE ŠPENÁTEM, CUKETOU A INDICKOU OMÁČKOU

Takzvané „misky“ jsou skvělá věc, možná je znáte. Vždy je v nich tohle složení: luštěnina, obilovina, zelenina a omáčka. Kombinací je nepřeberné množství a můžete je vařit celý rok. Miska je vhodné jídlo i s sebou do krabičky. Vše kromě omáčky dáme do jedné a omáčku do druhé malé krabičky nebo skleničky, tu vmícháme až těsně před jídlem. Miska se totiž dá jíst i jako výborný studený salát.

Den předem namočíme 250 g cizrny do teplé vody okyselené jablečným octem (kvůli aktivaci fytázy), druhý den ji propláchneme a v čisté vodě uvaříme doměkka. Scedíme, promícháme se solí a lžící lněného oleje (nebo jiného kvalitního panenského oleje).
Den předem namočíme také 200 g bulguru do 400 ml studené vody. Do rána se voda vsákne a bulgur změkne. Pokud nějaká voda zůstane, slijeme ji. V pánvi wok rozehřejeme dvě lžíce oleje a bulgur na něm osmahneme spolu se solí, kurkumou a pepřem.
Půlkilovou cuketu pokrájíme a na dvou lžících ji osmahneme na cibuli a stroužku česneku spolu s 300 g špenátových listů (já jsem použila tzv. novozélandský špenát, čtyřboč, má tužší listy). Cuketa musí zůstat křupavá.
A teď to nejdůležitější, totiž omáčka: V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli, 4 stroužky česneku a kousek strouhaného zázvoru. Vmícháme koření – lžičku drcených kari lístků, lžičku tlučeného římského kmínu a lžičku tlučeného koriandru. Ve 400 ml kokosového mléka rozmícháme lžičku kuzu škrobu (nebo jiného škrobu), nalijeme do pánve, přidáme 100 g arašídového másla, lžíci rýžového sirupu, rozšleháme metličkou (můžeme si vypomoci ponorným mixérem) a vaříme dohusta. Odstavíme, ochutíme citrónovou šťávou a Shoyu. Můžeme dosolit.
Je to opravdová pochoutka!



Žádné komentáře:

Okomentovat