MOLICOVÝ SIRUP

Molici (neplést si se škůdcem z říše hmyzu!) možná někteří z vás znáte pod lidovým názvem rýmovník. Tento směšný název dostala patrně proto, že rostlina pěstovaná v ložnici nebo dětském pokoji předchází rýmě, podobně jako eukalyptus. Péče o molici je ale mnohem jednodušší, ona vlastně roste skoro sama.
Je to bylinka, kterou musíme pěstovat doma, protože naše klima je pro ni příiš drsné. Molici používáme čerstvou, velmi špatně totiž schne. Pomáhá při astmatu, rýmě, nachlazení, zánětech dýchacích cest, bolestech hlavy, podporuje trávení, upravuje vysoký krevní tlak. Podáváme ji ve formě sirupu na lžičku, který chutná hlavně dětem. Z čerstvých lístků můžeme uvařit čaj nebo je spaříme vroucí vodou a páry inhalujeme. Zevně je molice účinným prostředkem na rány a zanícenou pokožku. V kuchyni můžeme použít molici podobně jako šalvěj, výrazně voní, takže s mírou. V těhotenství se užívání molice vnitřně raději vyhneme.
200 g čerstvých molicových listů vložíme do hrnce, přidáme čtyři bio citróny nakrájené na kolečka a zalijeme 1,5 l vroucí vody. Přiklopíme a necháme luhovat 24 hodin. Přecedíme, vsypeme 1,5 kg cukru a vaříme dohusta. Plníme do tmavých lahviček a uchováme v chladu. Podáváme lžičku třikrát denně.




Žádné komentáře:

Okomentovat