KULATÉ DALAMÁNKY

Recept je podle Maškrtnice a upečete z něho zhruba 25 - 30 dalamánků (či jak píše Maškrtnica – hamburgerových housek). Jsou bez nadsázky vynikající!
1/8 lžičky sušeného droždí rozmícháme v 100 g hladké celozrnné špaldové a 233 g hladké bílé pšeničné mouce a promícháme s 333 g vody v řídké těstíčko. Necháme 12-24 hodin přikryté zrát při pokojové teplotě. 
Druhý den dáme do mísy 666 g hladké bílé mouky, uprostřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme 20 g čerstvého droždí, posypeme lžičkou cukru a se 100 ml vlažného plnotučného mléka rozmícháme na kašičku. Necháme vzejít kvásek, vmícháme dalších 200 ml mléka, 90 g vajec, 30 g cukru, 20 g soli a poliš z předešlého dne. Lehce promícháme a zapracujeme 120 g rozpuštěného a prochladlého másla. Dobře zpracujeme hladké, nelepivé řidší těsto.
V zakryté míse vytřené olejem dáme kynout na 2 hodiny, během této doby těsto dvakrát přeložíme.
Těsto rozdělíme na 24 – 30 stejných dílů a z nich vytvarujeme na naolejovaném vále bochánky. Narovnáme je na pečicí papír a necháme 15 minut odpočívat, potom je prsty rovnoměrně zploštíme a necháme ještě hodinu kynout, měly by se asi dvojnásobně zvětšit.
První várku, kterou jsme tvarovali nejdříve, potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka, posypeme mákem a sázíme na rozehřátý plech do trouby vyhřáté na 230 °C. K přesunu použijeme pomocníka, dalamánky přenášíme na napnutém pečicím papíře. Do spodní části trouby dáme malý pekáček s vodou. Pečeme 15 minut, necháme zchladnout na mřížce. Takto upečeme postupně všechny várky. 

http://www.maskrtnica.cz/


více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

Žádné komentáře:

Okomentovat