CELEROVÉ RIZOTO

Hodně aromatické jídlo zajímavé chuti pro milovníky celeru.
600 g celeru povaříme deset minut, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. V míse promícháme dvě lžíce moučkového cukru, šťávu z půlky citrónu, lžičku sušené šalvěje, tři lžíce Tamari omáčky a tři lžíce olivového oleje. Promícháme s celerovými kostkami a necháme 15 minut odpočívat. Vložíme do suché, nahřáté pánve a deset minut pražíme. Odložíme stranou.
Na čtyřech lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme 300 g nahrubo nastrouhané mrkve a 400 g rýže basmati. Mícháme, dokud se nezačne připalovat, potom osolíme a zalijeme 800 ml horké vody. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a necháme 15 – 20 minut dusit, dokud se všechna voda neodpaří a na povrchu se nevytvoří dírky.
200 g pečeného tempehu pokrájíme na kostičky a osmahneme na pánvi. Ve velké míse promícháme mrkvovou rýži, celer a tempeh. Sypeme petrželkou.



více ZDE

4 komentáře:

  1. Dobré ráno, paní Evo, děkuji za tip. Celer mám jednoznačně v oblibě. Je mohutný a těžký a nesnadno se loupe a krájí. O to déle si tak ale můžu vychutnávat jeho syrovou, zemitou vůni. Vypadá jako srdce, takže vaření s ním je vždy tak trochu rituální... Myslím, že si toto rizoto podle Vás brzy uvařím... :) Zdraví Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno, celer je i moje oblíbená zelenina, většinou půlku sním ještě v syrovém stavu jako jablko :)

      Vymazat
  2. Dobrý den,děkujeme za recept.,vynikající.Moooc jsme se s přítelem pochutnali.Táňa+Michal

    OdpovědětVymazat