HUSTÁ ZELENINOVÁ OMÁČKA

Omáčka chutí i vůní poněkud připomíná svíčkovou, je nejlepší s knedlíkem, ale překvapivě dobře chutná i s rýží, bulgurem nebo těstovinami.
Očistíme půlku celeru, 6 mrkví, 1 petržel a 1 cibuli. Na půl hodiny namočíme 12 g sušených hříbků do teplé vody, 6 rajčat spaříme a oloupeme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky, cibuli a rajčata nakrájíme na kostky. Všechnu zeleninu a houby i s tekutinou vložíme do hrnce, pokapeme třemi lžícemi oleje, osolíme a okořeníme čerstvě tlučeným novým kořením a pepřem. Přidáme bobkový list, zakryjeme poklicí a pečeme hodinu v troubě vyhřáté na 200 stupňů.
Hotovou zeleninu rozmačkáme šťouchadlem na bramborovou kaši, vlijeme 500 ml mandlového mléka rozmíchaného se třemi lžícemi celozrnné špaldové mouky a 200 ml mandlové smetany. Povaříme za častého míchání asi deset minut, odstavíme a ochutíme dvěma lžícemi citrónové šťávy, případně dosolíme.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat