JAHELNÝ DORTÍK S ANGREŠTEM A MÁKEM

Včera jsme měli s Jirkou výročí – 31 let od svatby. No a tak jsem upekla slavnostní dortík, samozřejmě zdravý, a navíc výtečný! 
V cedníku spaříme 80 g jahel, nasypeme je do hrnce, zalijeme 150 ml rostlinného mléka a 100 ml vody, osolíme špetičkou soli, přivedeme k varu, který pak zmírníme na minimum a pod pokličkou zvolna vaříme 25 minut. Občas promícháme. Odstavíme, vmícháme 1 lžíci oleje a 2 lžíce Sladovitu (nebo jiného sladidla) a rozprostřeme do vymaštěné dortové formy (20 cm). Poklademe 400 g angreštu, kterému jsme uštípali bubáky a stopky. Umeleme 100 g máku, nasypeme ho do hrnce, přidáme 2 rovné lžíce bramborového škrobu (použila jsem doma vyrobený), 2 lžíce Sladovitu, zalijeme 250 ml rostlinného mléka a vaříme do zhoustnutí. Nalijeme na angrešt a pečeme při 180 stupních 30 minut. Necháme zcela vychladnout.



3 komentáře:

  1. Jak se,prosím,vyrábí bramborový škrob?A dá se použít i na prádlo?Děkuji.Světlana🌱

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Syrové brambory nastrouháme najemno a vložíme je do hustého síta prokapat. Tekutinu, která zůstane v nádobě, necháme několik hodin odstát, vylijeme ji a usazeninu na dně rozetřeme na pečicí papír v tenké vrstvě. Necháme dokonale vyschnout třeba na okně na sluníčku, a poté dobře nadrtíme v hmoždíři nebo umeleme v mlýnku na kávu. Na závěr ještě prosejeme přes jemné čajové sítko.
      Tento škrob nejen zahušťuje, ale díky hojivému alantoinu stimuluje hojivé procesy, pomáhá při těžce se hojících ranách, popáleninách, vředech apod. Je výborný jako čistě přírodní pudr na dětské prdýlky :)
      Z jednoho kila brambor získáte asi 3 lžíce škrobu, v závislosti na odrůdě brambor. Na prádlo snad použít lze, ale vícekrát ho propláchněte, aby ztratil šedou barvu.

      Vymazat