MRKVOVÝ KOLÁČ S OŘÍŠKY

Naše babičky, tedy spíše pra a praprababičky používaly mrkev často jako přísadu do sladkých moučníků. Na to se dá docela snadno zvyknout, protože je to dobré. Používalo se ale také ovoce do slaných jídel, jedly se kdysi totiž takzvané rymbulice, což jsou osolené ovocné polévky s kyselým mlékem, (někdy též dumlíkové polévky, čert aby se v tom vyznal  ) s brambory jako přílohou. To by už bylo horší, alespoň pro mě.
Tento konkrétní mrkvový koláč, s těmito konkrétními ingrediencemi, pochází historicky z Karlovarského kraje.
Nasucho opražíme 100 g lískových oříšků, odrhneme je v prstech ze slupky a nastrouháme nebo pomeleme. V míse ušleháme do pěny 80 g třtinového cukru a 4 žloutky. Nastrouháme 120 g mrkve na jemném struhadle, 4 bílky ušleháme do tuhého sněhu. Do žloutkové pěny postupně vmícháme oříšky, mrkev i sníh. Pečeme na 150 stupňů 30 minut. Vychladlý koláč ocukrujeme.



více TADY

2 komentáře:

  1. Milá kuchařko se Svatojánu :)
    máš opravdu blog k nakousnutí! Nádherné fotky a zajímavé recepty vařené s láskou. Velmi ráda bych tě oslovila na přímo mejlem, avšak jsem ho zde nikde nenašla. Mohla bys mi ho, prosím, zaslat? Ráda bych tě oslovila s jednou nabídkou.
    Předem děkuji ;)
    Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno, děkuju za pochvalu :) Můj e-mail je FrancovaE@seznam.cz

      Vymazat