Prvního června byl den dětí a vnučky ode mne dostaly tyhle skvělé sladké rohlíčky.
V míse promícháme půl kila jemně prosáté špaldové mouky, špetku soli, 2 lžíce tmavého cukru, 2 lžičky instantního droždí, 40 g rozehřátého veganského margarínu a 300 ml teplého rostlinného mléka. Vyklopíme na vál a rukama důkladně zpracujeme pružné nelepivé těsto, které vrátíme do mísy, zakryjeme, a necháme v teple kynout 45 minut. Mezitím připravíme náplň: dobře promícháme deset na droboučko nakrájených vypeckovaných datlí (sušené musíme předem namočit, aby změkly) se 150 g arašídového másla (bez aditiv) a půl lžičkou skořice.
Vykynuté těsto znovu prohněteme a rozdělíme na dvě stejné poloviny. Z každé z nich vyválíme kulatou placku a nakrájíme ji na 8 stejných dílů, podobně jako krájíme koláč nebo pizzu. K širokému okraji každého trojúhelníku položíme kousek náplně a smotáme v rohlíčky, kterých bude celkem 16. Narovnáme je na plech (vymaštěný nebo s pečicím papírem či podložkou) a potřeme cukrovým sirupem, který připravíme tak, že dvě lžíce tmavého cukru svaříme se dvěma lžícemi vody. Necháme ještě 15 minut dokynout na plechu a poté pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 220 stupňů.
Vyzerajú dobre a keďže sú z dobrých surovín, zaručene dobré aj sú. Príležitostne vyskúšam (už mi tečú sliny...).
OdpovědětVymazatPozdravujem Vás, pani Eva, a vďaka za inšpiráciu,
Vilma