V míse promícháme 200 g pohankové mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, 100 g žitné chlebové mouky, lžičku soli, 5 g instantního droždí a dvě snítky rozmarýnu nasekané na drobno. Vmícháme tři lžíce panenského olivového oleje a 250 ml teplé (nikoli horké) vody. V míse zamícháme, vyklopíme na vál a rukama dobře zpracujeme pružné nelepivé těsto. Vrátíme ho do mísy, zformuje do bochánku, který potřeme olejem a dáme do tepla kynout na hodinu a půl. Vykynuté těsto na vále krátce prohněteme, opět zformujeme do hezkého bochníčku, nožem uděláme hluboký kříž a dáme péct do trouby vyhřáté na 230 stupňů v pekáčku nebo skleněné zapékací míse s poklicí. Po půl hodině poklici sejmeme a ještě asi 15 minut dopečeme bez ní.
více ZDE
Díky za recept, zkoušela jsem a vyšla mi z toho taková (výborná:)) hutná cihla. Nevíte, čím to může být? Děkuju
OdpovědětVymazatDobrý den, možná špatně vykynuté těsto? Já ho nechala opravdu hodinu a půl, bylo dost tuhé.
VymazatDobrý den, to já jsem nechala možná i trochu déle...může to být třeba tím, že jsem tam dala půlku té špaldové mouky hrubé?
OdpovědětVymazatTo ne, spíš už překynul, jakmile kyne zase moc dlouho, spadne :)
VymazatJé aháá...a já myslela čím dýl, tím líp. Tak to zkusím znovu...děkuju!!
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatDobrý deň, mám v pláne dnes vyskúšať Váš recept a mám malý pekáč na chlebík s vnútornými rozmermy: 25 x 12 x 5,5 cm. Vedela by ste mi poradiť pomer surovín do takéhoto pekáča? Alebo aký veľký pekáč ste použila Vy? Ďakujem :)
OdpovědětVymazatDobrý den, tenhle chleba jsem pekla v zapékací misce, ve vaší formě by měl také jít.
Vymazat