BYLINKOVÉ RIZOTO S OŘECHY

Bylinky jsou pořád v kurzu, po zimě jsme po nich vyhladovělí. Vyzkoušejte tohle lahodné bylinkové rizoto, vlašské ořechy v něm jsou obzvláště delikatesní!
V hrnci se silným dnem rozehřejeme dvě lžíce oleje a 10 minut na něm za častého míchání opékáme 400 g proprané rýže. Použijeme rýži vhodnou na tento typ rizota, například arborio, kulatozrnnou nebo jasmínovou. Jakmile zrnka začnou zlátnout, vlijeme 250 ml bílého vína, osolíme a víno necháme vyvařit. Postupně po částech přiléváme horký zeleninový vývar, celkem ho budeme potřebovat asi 1 – 1,5 l, záleží na tom, jak máme rádi rýži uvařenou, jestli spíš na skus nebo doměkka. Rizoto často promícháváme, nikam neodcházejte! 
V pánvi mezitím rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout šalotku nakrájenou na kolečka, přidáme 100 g vlašských ořechů a 100 g nasekaných bylinek podle vlastních možností a preferencí. Já jsem použila mladý česnek i s listy, bazalku, dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj, mátu, estragon, libeček a saturejku. Osolíme a opékáme asi 5 – 7 minut. Jakmile je rýže už téměř měkká, vmícháme do ní bylinky s ořechy a ještě chvíli společně podusíme. Podáváme se salátem.



2 komentáře:

  1. Prosím o radu.Čím v receptu nahradit víno?Nepiji a ani na vaření alkohol nepoužívám,ale recept se mi líbí.A další dotaz.Můžete mi,prosím,doporučit vitamíny skupiny B včetně B12 pro vegany?Zkoušela jsem se zeptat v lékárně,ale nelíbí se mi všechny ty přídatné látky a taky už nechci podporovat farmaceutický průmysl.Moc děkuji a přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víno nahraďte vývarem, vitamíny koupíte zde: http://www.veganstore.cz/Vitaminy-mineraly/2410-High-Five-Multivitamin-Mineral-Formula-s-vitam%C3%ADnem-B12-60tbl-Viridian
      Hezký den

      Vymazat