BIRYANI SE ZELENINOU

100% vegan
200 g rýže basmati vypereme a na hluboké pánvi ji nasucho opražíme dosucha. Přilijeme 400 ml horké vody a vmícháme směs koření: dvě lžičky granulovaného zeleninového vývaru, půl lžičky kurkumy, půl lžičky skořice, půl lžičky tlučeného kardamonu, 10 celých hřebíčků, čtvrt lžičky tlučeného koriandru, čtvrt lžičky tlučeného římského kmínu, lžička bylinkové soli. Jakmile se rýže s kořením začne vařit, teplotu zmírníme na minimum a rýži pomalu dusíme al dente.
Na dvou lžících oleje podusíme do poloměkka 200 g na plátky nakrájené karotky, 200 g květákových růžiček a 200 g zelených fazolek. Osolíme.
Dušenou rýži rozdělíme na tři části, vyjmeme hřebíček. Do zapékací mísy dáme vrstvu rýže, na ni 100 g zeleného hrášku, na něj polovinu dušené zeleniny, znovu vrstvu rýže, 100 g hrášku a zeleninu a nakonec přijde rýže. Povrch zalijeme 100 ml vody a dáme zakryté poklicí do trouby na 200 stupňů péct, trvá to asi 20 minut.
Rozehřejeme dvě lžíce oleje a dozlatova na něm osmahneme 2 cibule nakrájené na půlkolečka a kousek čerstvého zázvoru nakrájeného na tenoučké nudličky. Nakonec přidáme 50 g kešu ořechů a 50 g mandlí nasekaných nahrubo. Opečeme dozlatova společně a osolíme.
Na talíři zdobíme biryani ořechovou směsí a rajčaty. Je to opravdu veliká dobrota!



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat