SLADKÉ CELOZRNNÉ DALAMÁNKY

Výtečné a zdravé sladké pečivo. Zkuste ho dětem nabídnout místo koblihy 
Večer předem namočíme několik datlí, asi 50 g hrozinek, několik lžic slunečnicového a lněného semínka. Druhý den přebytečnou vodu slijeme a datle nakrájíme. 100 g lískových oříšků nasucho opražíme a 16 jich dáme stranou.
V míse smícháme 400 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, 40 g třtinového cukru, 5 g instantního droždí, 4 lžícemi slunečnicového oleje, namočenými semínky, hrozinkami a datlemi a opraženými oříšky. Vlijeme 250 ml vlažné vody a dobře zpracujeme těsto, které dáme v zakryté míse na hodinu vykynout na teplém místě. Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme na 16 stejných dílů, ze kterých vytvoříme bochánky a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Každý nařízneme nožem a doprostřed vtlačíme lískový oříšek. Necháme 15 minut na plechu dokynout a pečeme na 230 stupňů asi 15 – 20 minut.


více ZDE

2 komentáře:

  1. Evi, vy jste prostě úžasná a nepřekonatelná. U vás bych chtěla bydlet:-)) Díky vám mi celý dům voní po bylinkách, které pěstuji už sice dlouho a taky zpracovávám, ale díky, díky za vaše recepty. Jdu dělat olej z bylinek s růžema a jdu pohledat i bršlici. Už ji mám ve své zahradě ráda:-). Snad se mi povede a Vám krásné dny. Věra♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Věro, moc děkuju za krásný komentář :) Na bršlici už je ale pozdě, musíte počkat zase do jara :)

      Vymazat