HŘÍBKORAJSKÁ OMÁČKA VE VEGANSKÉM PROVEDENÍ

Protože tuhle omáčku miluju, zkusila jsem ji uvařit bez živočišných přísad a povedla se náramně! Zapomněla jsem na dobré vychování a vyblízala talíř :)
K omáčce není třeba žádného sojového masa, úplně si vystačí sama s knedlíkem.
Na dvou lžících oleje osmahneme velkou pokrájenou cibuli, přidáme předem vydušené houby, kterých bylo v syrovém stavu asi 300 g, a za stálého míchání opékáme. Vložíme 600 g spařených, oloupaných a pokrájených rajčat, půl lžičky čerstvě tlučeného pepře, osolíme a pod pokličkou půl hodiny dusíme. V 250 ml ovesné smetany rozmícháme 30 g celozrnné špaldové mouky a přidáme do omáčky. Povaříme pět minut.
Knedle: Do mísy dáme 250 g celozrnné špaldové mouky, 250 g polohrubé mouky a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 20 g čerstvých kvasnic. Posypeme je lžičkou cukru a s 50 ml vlažného rostlinného mléka rozmícháme na kašičku, zakryjeme a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy s moukou a kváskem přidáme 200 ml vlažného ovesného mléka, sůl a 20 g Vajahitu rozmíchaného v 60 ml vody na kašičku. Těsto v míse promícháme, vyklopíme na vál a rukama důkladně zpracujeme krásné pružné a hladké těsto. Vrátíme jej do mísy, zakryjeme a necháme v teple hodinu kynout. Vykynuté těsto krátce prohněteme, rozdělíme na poloviny a každou zformujeme do válečku. Necháme na pomoučeném vále ještě 15 minut odpočívat a poté zavařujeme do dostatečného množství vroucí osolené vody a vaříme za občasného převrácení asi 30 minut. Vyjmeme z hrnce, propíchneme několikrát vidličkou nebo špejlí, aby unikla pára a krájíme.




více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat