KOLÁČ SVATÉHO LIGURIÁŠE

Liguriáš byl řecký poustevník a mučedník, žijící ve 3. (podle jiných pramenů až v 7.) století. 13. září se slaví výroční den jeho mučednické smrti, byl chudák zavražděný ve své poustevnické jeskyni. Prý pohany, ale kdoví, třeba to byli obyčejní lumpové a jenom je něčím popudil a s vírou to nemělo co dělat. Je patronem města Polná u Jihlavy (mají tam jeho ostatek) a taky mrkve – což je vlastně docela pěkný patronát, ne?
Přišlo mi nějak líto, že kromě polenského kostela se o tomhle chlapíkovi moc neví a vlastně na něj nikdo ani moc nevzpomíná. Takže jsem na jeho počest vymyslela koláč. Kdyby tak šel poslat kousek do nebe :)

Do mísy dáme 150 g hladké mouky, 70 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 13 g čerstvého droždí. Posypeme je lžičkou cukru, zalijeme 80 ml vlažného mléka a rozmícháme na kašičku. Zakryjeme a dáme na 10 minut do tepla vzejít kvásek.
Do mísy přidáme 30 g třtinového cukru, 30 g rozpuštěného másla a 1 vajíčko. Dobře zpracujeme pružné těsto tak, aby se nelepilo na vařečku, posypeme lžící mouky a necháme zakryté v teple půl hodiny kynout.
Nastrouháme půl kila Liguriášovy mrkve (to znamená pěkně sladké, hodně šťavnaté mrkvičky, žádné vysušené chudinky bez chuti), vmícháme 100 g mletých mandlí, šťávu z jednoho citrónu a 30 g agávového sirupu. Vykynuté těsto rozválíme na plech (cca 38/26 cm), poklademe mrkví, na ni dáme 250 g ostružin a posypeme drobenkou: 50 g másla, 50 g ovesných vloček, 50 g špaldové mouky a 40 g třtinového cukru. Pečeme při 200 stupních asi půl hodiny až 40 minut.




více ZDE

1 komentář:

  1. Povedlo se, děkuji za recept! Mrkev jsem namíchala se strouhanými jablky, osladila jsem trochou jablečno-hruškové šťávy a drobenku jsem zadělala bez mouky a s kokosovým olejem - jen z ovesných vloček, mletých vlašáků, datlového sirupu a trochou kokosového cukru.

    OdpovědětVymazat