DOMÁCÍ LÍSTKOVÉ TĚSTO

Tak jsem to konečně vyzkoušela, byl to takový můj rest.
V míse smícháme 150 g hladké mouky a 50 g předem utřeného změklého másla. V hrnku rozmícháme jeden žloutek, rovnou lžičku soli, postupně 100 ml studené vody a jednu lžíci citrónové šťávy. Tímto roztokem zaděláme v míse mouku s máslem a zpracováváme tak dlouho, až je těsto hladké, pružné a nelepí se na vařečku. Těsto dáme do chladničky odpočinout asi na půl hodiny a mezitím prohněteme rukou v míse se studenou vodou 100 g kvalitního másla. Z chladničky vyjmeme těsto a rozválíme je na mírně pomoučeném vále čtverec. Snažíme se moukou podsypávat co nejméně, těsto moukou tvrdne. Máslo upravíme je do tvaru čtverhranné placky, položíme je doprostřed vyváleného těsta, ze všech čtyř stran přeložíme a nejprve válečkem naklepeme a poté rozválíme. Natřikrát přeložíme a dáme na talíř na půl hodiny do chladničky. Poté vyjmeme, znovu rozválíme a přeložíme, opět vrátíme do chladu na půl hodiny a mezitím si připravíme jablka, jak jsme zvyklí. Těsto rozválíme na velký čtverec, posypeme strouhankou, poklademe jablky, posypeme hrozinkami, sekanými ořechy a skořicí s cukrem. Zabalíme nebo přehneme přes sebe, jak kdo má rád, přemístíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200 stupňů asi 25 minut, teplotu zmírníme na 170 stupňů a ještě 10 – 15 minut dopečeme.











více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat