Kupované dobroty, které se vydávají za „zdravé“ a „dietní“ často obsahují příliš cukru a nezdravé tuky, nezřídka bohužel i tuk palmový.
Je sezóna ořechů, tak jsem zkusila upéct domácí ořechové tyčinky. Ořechy, mandle i kokos obsahují dostatek tuku, takže žádný nemusíme už přidávat a sušené ovoce, hlavně datle, sladí také dost, žádné další sladidlo nepotřebujeme. Tyhle tyčinky jsou také přirozeně bezlepkové a tak výborné, že už si nikdy žádné nekoupíte
Nejprve vložíme do mixéru 140 g neloupaných mandlí a umeleme je důkladně co nejvíc najemno, pokud se nám začne tvořit mandlové máslo, taková pasta, je to jen dobře. Zvlášť umeleme 20 g lněného semínka a promícháme je s 50 ml vody. Necháme asi deset minut nabobtnat. K mletým mandlím v mixéru budeme postupně přidávat další ingredience: 80 g datlí bez pecky, 130 g jablečného pyré, 90 g strouhaného kokosu, namočený mletý len, lžičku skořice, půl lžičky mleté vanilky, špetku soli, půl lžičky jedlé sody, 100 g hrozinek, 100 g vlašských ořechů a 50 g sušené klikvy nebo brusinek. Poslední tři přísady rozmixujeme jen nahrubo. Hmota musí být rovnoměrně promíchaná, nejlépe toho docílíme tak, že ji po vyndání z mixéru prohněteme rukou.
Malý pekáček (30/20 cm) vyložíme pečicím papírem a hmotu do něho natlačíme. Pečeme při 200 stupních 20 minut. Necháme mírně vychladnout a ostrým nožem nakrájíme na tyčinky.
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat