MAKOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI KYNUTÝ PŘES NOC

Můj muž včera projevil přání, abych upekla zase jednou NORMÁLNÍ koláč. Po nějaké době tedy peču něco „méně zdravého“. Bílou mouku, máslo a cukr snad vyváží zdravotní prospěšnost máku a žitného kvásku 
Večer dáme do mísy 200 g hladké bílé mouky, 100 g špaldové celozrnné mouky, špetku soli a 3 lžíce třtinového cukru. Rozehřejeme 50 g másla, zašleháme do něj 1 celé vajíčko, 23 g žitného kvásku a 100 ml ohřátého rostlinného (nebo kravského) mléka. Tekutou složku vlijeme do sypké a dobře promícháme, ale nijak nehněteme. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě 12 – 14 hodin kynout.
Druhý den vyklopíme na pomoučený vál, prohněteme a necháme pod mísou na vále 15 minut odpočívat. Poté rozválíme na vymaštěný pekáč a potřeme hruškovými povidly a makovou nádivkou: umeleme 250 g máku, vložíme jej do mixéru, přidáme 60 g třtinového cukru, lžičku skořice, 45 g jemných ovesných vloček a 200 ml horkého ovesného mléka. Společně rozmixujeme a necháme vychladnout.
Na makovou nádivku narovnáme švestky a posypeme drobenkou připravenou z 60 g špaldové mouky, 30 g jemných ovesných vloček, 40 g cukru, 30 g mandlových lupínků a 50 g másla.
Pečeme na 180 stupňů asi 45 - 50 minut. Je naprosto dokonalý 




více ZDE

11 komentářů:

  1. Dobrý de,, zkoušela jsem, ale těsto přes noc vůbec nevykynulo. Je tam opravdu jen 23g kvásku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jestli máte zkušenost z kváskovým chlebem, tak se těsto na tenhle koláč chová stejně jako chleba, těsto nevypadá stejně jako vykynuté kvasnicemi

      Vymazat
  2. Takže vypadá stejně jako večer?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vypadá stejně jako těsto na kváskový chleba po 12 hodinách, když ho přeložíte, můžete vidět bubliny, které se v něm udělaly, těsto mírně ztekutí, ale jeho objem se nijak zvlášť nezvětší

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. aha, rozumím, jaký jste tedy použila kvásek?

      Vymazat
  4. Žitný, měla jsem "základ" od jedné paní z kváskové mapy, jen jsem ho třikrát doplnila moukou a vodou (chtěla jsem vyzkoušet i ten chleba) a z toho jsem odebrala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže zatím nevíte, jak z něho kyne chleba? Může být chyba v tom kvásku. Koláč je tedy na vyhození?

      Vymazat
    2. Jj, už je v koši :-). Mám ještě jeden kvásek, zkusím to z něj. Chtěla jsem se jen ujistit o tom množství.

      Vymazat
    3. aha, to je škoda, třeba nejste jen zvyklá na podobnou chuť nebo konzistenci, kváskové pečivo je specifické, radím vám používat spíš kvasnice na sladké pečení a s kváskem začít u chlebu, hezký den

      Vymazat
    4. Moc Vám děkuji za všechny odpovědi!

      Vymazat