ŘÍJEN

OCTOBER
Toho měsíce začínají se mrvy na pole vyvážeti pro ječmen k jaru, též k vinicím, což se také celý následující čas zimní činívá, když k tomu čas postačuje. Radost poslední měsíce října jest v celém roce při sbírání vína. 
Říjen radí k pouštění, v lázni mytí, hroznův i moštu můžeš uskrovniti. Hlavy nemej, často v horce nechovej, ovčího mléka užívej, ředkve hledej. Žílu otevříti, lékařství bráti neškodí, můžeš v tom prospěch shledati. Října měsíce hub se střez. Slunce na štíra vstupuje, dlouhosti dnův ukracuje.


více ZDE

BRAMBOROVÉ KNEDLÍČKY S OMÁČKOU Z DÝNĚ

Jednu dýni hokaido oloupeme, zbavíme jadýrek a nakrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce, přidáme jednu pokrájenou papriku, 300 g pokrájených rajčat, 4 utřené stroužky česneku, osolíme, pokapeme 3 lžícemi olivového oleje, ochutíme dvěma lžícemi dobromysli, přiklopíme pokličkou a pečeme při 200 stupních 40 minut. Omáčku rozmixujeme spolu s 500 ml ovesné smetany, dosolíme, okyselíme třemi lžícemi červeného vinného octa, okořeníme lžičkou čerstvě tlučeného bílého pepře a osladíme lžící agávového sirupu. Prohřejeme na plotně, ale nevaříme.
1 a půl kg uvařených brambor oloupeme a umeleme nebo najemno nastrouháme. Vmícháme 150 g pohankové mouky, osolíme a uhněteme těsto, ze kterého tvoříme kulaté knedlíčky. Přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody (raději vaříme nadvakrát) a knedlíčky do ní zavařujeme. Ihned, co voda začne znovu vřít a knedlíčky vyplavou na hladinu, je vyjmeme z vody, jinak se rozvaří.
Knedlíčky jsou chuťově dobré, ale konzistence je poněkud lepkavá, komu to vadí, použije pšeničnou mouku nebo připraví běžné bramborové knedlíky. Omáčka je výborná též s rýží.



více ZDE

ATLAS MASA

Tahle publikace, kterou společně vydali nadace Heinrich-Böll-Stiftung a Hnutí DUHA, nepropaguje vegetariánství, jen strohým, věcným způsobem nám sděluje, co všechno se děje se samotnými zvířaty, s planetou i s námi samotnými předtím, než máte na stole svůj steak, řízek nebo nedělní kuře s nádivkou. 
Každoročně je člověkem zabito více než 64 miliard (!) zvířat pro maso. Je to stejné, jako by někdo, kdo má rád lidské maso, vylidnil každoročně devětkrát celičkou planetu Zemi. A další rok zase o trochu víc a další rok zase… přičemž by se nikdo z nás nedožil stáří, vlastně ani středního věku, planeta by byla plná malých dětí a mladých lidí v plné síle, ale jen do té doby, než bychom dospěli do jateční váhy.
Člověk je nejstrašlivější zabiják na Zemi, místo péče a lásky likviduje systematicky nejen všechny ostatní tvory, ale i sám sebe a celou planetu. Je snad předurčením člověka rozdávat bolest a smrt? Někde se něco zvrtlo.
Ještě se bojíte žraloků?



více ZDE

JABLEČNÝ KOLÁČ S KONOPNÝM SEMÍNKEM

Do mísy dáme 100 g pohankové mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, 150 g polohrubé pšeničné mouky, špetku soli a vmícháme 50 g javorového sirupu a 80 g panenského slunečnicového oleje. Umícháme jemnou drobenku a tři čtvrtiny upěchujeme do menšího vymazaného pekáčku (40/25 cm). Poklademe 10 nahrubo nastrouhanými jablky, musí jich být pěkná vrstva, posypeme 100 g hrozinek a rukou přitlačíme. Do zbývající drobenky vmícháme 30 g loupaného konopného semínka a posypeme jí koláč. Opět mírně přitlačíme. Pečeme na 180 stupňů asi 45 – 50 minut. Koláč je lepší půl dne odleželý.
Tenhle koláč dělávám teď v době jablek téměř denně. Do drobenky přimíchávám cokoliv mě napadne: mletý mák, sušenkové drobečky, mletý kokos, karob, mleté oříšky, chia semínka, lněné nebo slunečnicové semínko nebo kustovnici. Určitě jej zkuste, můžete krásně improvizovat.



více ZDE

LUŠTĚNINOVÁ SMĚS SE ZELENINOU

300 g směsi luštěnin (čočky a různých fazolí) namočíme přes noc do vody, druhý den vodu vyměníme a vaříme 15 minut. Vodu slijeme, ale nevyléváme. 
V hluboké pánvi necháme na 3 lžících rozehřátého oleje změknout velkou červenou cibuli nakrájenou na půlkolečka, přidáme tři utřené stroužky česneku, lžičku kurkumy, lžičku drceného koriandru a mícháme, dokud se koření nerozvoní.
Do pánve přidáme 3 papriky a 3 brambory nakrájené na kostičky, 6 menších mrkví nakrájených na kolečka a předvařené luštěniny. Osolíme, vlijeme 100 ml kečupu (nejlépe toho domácího, recept najdete v albu Sirupy, zavařeniny a jiné dobroty ze zahrady a louky) a chvíli společně mícháme. Zalijeme 200 ml vody, ve které se vařily luštěniny, zamícháme, zakryjeme poklicí a dusíme ještě 15 minut.
Můžeme ochutit lžící vinného octa nebo přisladit. Podáváme s chlebem.



více ZDE

CUKETOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA S MANDLOVOU SMETANOU

Dokonalá cuketová symfonie 
Na třech lžících oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme 1 kg cukety nakrájené na kostičky (pokud má měkkou slupku, neloupeme ji), tři mrkve nakrájené na kolečka a jednu čerstvou cukrovou kukuřici (ořežeme semena nožem). Okořeníme lžičkou mletého zázvoru, lžičkou dobromysli, osolíme, zalijeme 1 l zeleninového vývaru a vaříme 30 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem, vlijeme 200 ml mandlové smetany, prohřejeme, ale už nevaříme. Podáváme s pečivem.


více ZDE

PROVENSÁLSKÝ KEČUP

Z rajčat, která mi dozrála ve sklenicích za oknem, jsem uvařila tenhle vynikající kečup.
1,5 kg rajských jablíček nakrájíme na čtvrtky a vložíme je do velkého kastrólu. 1 kg cibule nakrájíme na nudličky a přidáme ji k rajčatům spolu se 4 lžícemi olivového oleje. Přiklopíme pokličkou a za občasného promíchání dusíme 45 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme 100 g třtinového cukru a 120 ml červeného vinného octa. Vrátíme na sporák a bez pokličky necháme zvolna probublávat ještě půl hodiny, občas promícháme.
Odstavíme, vmícháme vrchovatou lžičku soli, 1 lžíci dijonské hořčice, lžičku muškátového květu, lžičku mleté papriky sladké a lžičku ostré, lžičku sušeného tymiánu, lžičku sušeného zázvoru a půl lžičky skořice.
Necháme částečně vychladnout a přepasírujeme přes síto. Vrátíme do hrnce, vmícháme tři vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaného v troše vody a krátce povaříme. Nalijeme do vyvařených lahviček, zavíčkujeme a sterilujeme při 85 stupních 20 minut. Necháme vychladnout dnem vzhůru.




více ZDE

LAHODNÁ MRKVIČKA

750 g mrkve očistíme a nakrájíme na špalíčky, vložíme je do hrnce, přidáme lžičku soli, 20 g agávového sirupu (nebo cukru), 2 lžíce slunečnicového oleje a zalijeme asi 150 ml vroucí vody. Přiklopíme a dusíme 10 minut. Vmícháme šťávu z půlky citrónu a utřený stroužek česneku. 
Na pánvi nasucho opražíme po dvou lžících sezamu a lněného semínka, smícháme se lžičkou himálajské soli. Touto směsí na talíři posypeme mrkev.
Podáváme s vařenými brambory sypanými pažitkou.


více ZDE

MAKOVÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI

Rozmixujeme 250 g mletého máku, 80 g třtinového cukru, 50 g jemných ovesných vloček a 300 ml ovesného (nebo jiného rostlinného) mléka. Krátce povaříme do zhoustnutí, odstavíme, vmícháme 100 g sušených brusinek a necháme vychladnout.
V míse smícháme 100 g pohankové mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 50 g třtinového cukru a 80 g oleje. Rukou zpracujeme drobenku a dvě třetiny vtlačíme do vymaštěné dortové formy (prům. 23 cm) a potřeme makovou náplní.
Tři zralé hrušky oloupeme, rozpůlíme, vyřízneme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky, kterými poklademe makovou vrstvu. Posypeme zbylou drobenkou a v troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi 40 minut.


více ZDE

ČESNEKOVÁ KRÉMOVÁ OMÁČKA K TĚSTOVINÁM

Večer předem namočíme 30 g kešu oříšků, druhý den je scedíme, propláchneme a rozmixujeme se 400 ml rostlinného mléka, třeba ovesného, nejlépe doma dělaného, ale můžete použít i hotové z obchodu, jako zrovna dneska já. V hrnci rozehřejeme 3 lžíce oleje a zlehka na něm osmahneme 10 čerstvých šalvějových lístků pokrájených na nudličky. Přidáme tři lžíce hladké mouky, chvíli mícháme, dokud mouka a šalvěj nezačnou vonět a vlijeme mléko s kešu. Čtyři stroužky česneku prolisujeme a přidáme je do omáčky. Osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a povaříme do zhoustnutí. Podáváme se semolinovými těstovinami a rajčaty.


více ZDE

HOUBOVÁ "HUSÍ KREV"

Tenhle recept je podle Krkonošské kuchařky Jiřího Marholda. Původně do něho patří 3 vejce, ale já je nahradila Hraškou.
Kroupy jsou známy svým mimořádným účinkem na posílení a regeneraci jater.
250 g ječných krup propláchneme, namočíme na půl hodiny do vody, vodu vyměníme a s trochou soli je vaříme 20 minut. Scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, přidáme 500 g pokrájených hub, osolíme, okořeníme kmínem a pepřem a smažíme dokřupava. Přidáme uvařené kroupy a 60 g Hrašky rozmíchané ve 120 ml vody a krátce povaříme. Podáváme s dušeným zelím.


více ZDE

AKÉBIE

Akébie je liána, která je v teplejším podnebí stálezelená, ale u nás přezimuje bez problémů, ačkoliv většinou bez listů. K tomu, aby plodila, potřebujete mít nejméně dvě geneticky odlišné rostliny. Plody voní a chutnají po čokoládě, a proto se akébii říká čokoládové víno. Mladé výhonky můžeme přidávat do salátů, z čerstvých nebo sušených listů vaříme čaj. I kořeny se využívají, spolu s plody se z nich vyrábí tinktura.
Akébie má analgetické a antiseptické účinky, léčí záněty, snižuje horečky a podporuje pocení při chřipce, poradí si s plísněmi, zklidňuje podrážděný žaludek, podporuje trávení, zmírňuje premenstruační syndrom, podporuje tvorbu mateřského mléka a pomáhá zmírňovat poporodní bolesti dělohy.



více ZDE

KALEVALA

J. R. R. Tolkien kdysi o Kalevale neboli Zemi hrdinů napsal: "Bylo to jako objevit sklípek plný lahví úžasného vína jakosti a chuti, jaké jsem dosud neokusil. Naprosto mě opojilo..."
Kalevala je finský epos sestavený Eliasem Lönnrotem z ústní slovesnosti Finů a Karelů. Kalevala je součástí světového kulturního dědictví a jejím prostřednictvím prožíváme příběhy, touhy a sny, které se po staletí v nás lidech vlastně nemění.
Příběhy jsou to natolik archetypální, že jejich obdobu můžeme najít například i ve staroegyptských mýtech.
Kalevala je zkrátka unikátní dílo, které by mělo být součástí každé knihovny.
Sestavil a četnými poznámkami opatřil Jan Čermák s použitím překladu Josefa Holečka z konce 19. století.
Tato kniha je nádherná nejen svým obsahem, ale zákonitě musí nadchnout všechny, kteří ocení dokonale řemeslně a výtvarně zpracovanou knihu počínaje výběrem písma, doprovodnou grafikou, vazbou a reprodukcemi působivých obrazů malíře Akseliho Gallen-Kallely.



více ZDE

KAŠE S DÝNÍ A KEDLUBNOVÝM SALÁTEM SE ZELÍM

Uvaříme oloupané a nakrájené brambory tak, jak jsme zvyklí. Dýni hokaido nakrájíme na výseky, vydlabeme semínka a upečeme ji v troubě při 200 stupních. Trvá to asi 40 minut. Upečenou dýni oloupeme a rozmixujeme. Brambory smícháme s dýňovým pyré v poměru 1:1, osolíme, opepříme a uděláme kaši obvyklým způsobem. Já použila místo másla olej a rostlinné mléko, takže pokrm jsme měli veganský.
Na pánvi vytřené olejem osmahneme do křupava 200 g na nudličky nakrájeného uzeného tofu.
Čtvrtinu hlávky bílého zelí (čím mladší tím lepší) opereme, vykrojíme košťál a vaříme ve vodě spolu s bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření tři minuty. Uvařené zelí propláchneme v cedníku studenou vodou, necháme okapat, vychladnout a nakrájíme na nudličky. V míse je smícháme s jednou větší kedlubnou nastrouhanou na nudličky, svazkem pokrájené pažitky a zálivkou připravenou ze čtyř lžic bylinkového vinného octa, dvou lžic oleje z vlašských ořechů (nebo jiného dobrého salátového oleje), soli, a lžíce agávového sirupu. Dobře promícháme a necháme odležet alespoň půl hodiny.
Na talíři kaši posypeme osmahnutým tofu a obložíme salátem. Je to opravdu výtečné jídlo.



více ZDE

ČESNEK

Urodil se nám nějaký česnek, tak jsme včera loupali dvě kila stroužků. Nevěřili byste, jak česnek dokáže rozleptat kůži. A prsty mi pořád páchnou česnekem, i když jsem si je několikrát důkladně drhla.
Můžete udělat pastu, jednoduše tak, že stroužky rozmixujete s olivovým olejem, někdo přidává i sůl, asi v poměru 1:4. Můžete přidat i bylinky, třeba bazalku nebo šalvěj. Pastu napěchujete do čisté, nejlépe vyvařené skleničky, zalijete na prst olejem a necháte v ledničce.
Další způsob uchování česneku je ten, že oloupané stroužky nasypeme do čisté sklenice a zalijeme panenským olivovým olejem, zašroubujeme a uchováme v chladu, česnek odebíráme a olej používáme do salátů nebo na těstoviny.


více ZDE

KULIČKY S GOJI

Už jste vyzkoušeli podobné dezerty? Zkuste je udělat v neděli místo bábovky, uvidíte, že si je oblíbíte :)
Goji neboli kustovnice čínská je údajně nejzdravější ovoce na světě, roste na trnitých keřích a u nás ji známe v sušené podobě, ale lze ji pěstovat i v našich zahradách. Obsahuje množství vitamínů a stopových prvků, pomáhá při alergiích, kožních a kloubních onemocněních, protože podporuje činnost jater a ledvin, posiluje obranyschopnost, snižuje krevní tlak a pomáhá povzbudit unavené oči.
Javorový sirup se získává z mízy cukrového javoru, čím je světlejší, tím jemnější je jeho chuť. Je zdravou alternativou cukru, sladí více než cukr a navíc působí blahodárně na organismus, zvláště při různých detoxikačních kůrách. Obsahuje vitamíny skupiny B, různé aminokyseliny a stopové prvky.
Večer namočíme 100 g slunečnicových semínek, druhý den je přecedíme a propláchneme. Do mixéru vložíme slunečnici, 100 g strouhaného kokosu, 50 g goji, 4 lžíce javorového sirupu a 3 lžíce rozehřátého kokosového oleje. Rozmixujeme dohladka a tvarujeme kuličky, které necháme ztuhnout v chladu.



více ZDE

KATALOG ČESKÝCH DÉMONOLOGICKÝCH POVĚSTÍ

Tato útlá knížka autora Jana Luffera souhrnně katalogizuje české lidové pověsti z hlediska jejich obsahu, formy, struktury, funkce, víry a distribuce - předávání a přijímání. Knížka je uspořádána heslovitě, pověsti v ní bohužel nenajdete, ale i přesto se do ní lze začíst, je to totiž velice poutavé čtení. Jak autor poznamenává: Pověst potvrzuje nebo rozšiřuje horizont zkušeností příjemce a potvrzuje nebo zpochybňuje jeho světový názor, hranice možného a nemožného, postoj k náhodě a osudu.
Píše se zde například:
Mrtvý nemůže zetlít v hrobě, dokud se mu nedostane odpuštění.
Nebo:
Území mezi studánkami bude lidem poskytovat ochranu v čase války.
A poslední:
V domě, kde se manželé hádají, se objevuje rarášek v podobě ohnivého stvoření.



více TADY
více o knize TADY

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA BEZ MAJONÉZY

 Uvaříme 10 vajec natvrdo a vložíme je přepůlené do mixéru. Přidáme jednu cibuli, lžíci hořčice, dvě lžičky bylinkového vinného octa, 3 lžíce olivového oleje a rozmixujeme dohladka. Osolíme, vmícháme pokrájenou pažitku a čerstvě mletý pepř. Můžeme zahustit lahůdkovým droždím.


více ZDE

CELEROVÁ POMAZÁNKA

Půlku celerové hlávky (cca 300 g), půlku jablka a jednu mrkev nastrouháme najemno. Rozmixujeme 200 g bylinkového tofu, lžíci jablečného octa nebo citrónové šťávy, 4 lžíce oleje z vlašských ořechů a jednu cibuli na jemnou pastu a vmícháme ji k zelenině. Osolíme a zahustíme třemi lžícemi lahůdkového droždí.


více ZDE

ZELENINA PEČENÁ S BYLINKAMI

Obyčejné jídlo, které právě čerstvé bylinky povýší na něco delikátního. 
Zapékací mísu vytřeme olivovým olejem a naplníme ji zeleninou, nepíšu kolik čeho, je to na vás – co máte rádi a co je zrovna k mání. Já tam dala čerstvě nakopané brambory, ačokču, květák a malá divoká rajčátka. Nezapomeneme na cibuli a česnek. Osolíme, pokapeme olivovým olejem, štědře posypeme nasekanými bylinkami (např. dobromyslí, šalvějí, pažitkou, libečkem, mátou polní, tymiánem a šantou – všimli jste si, že naprostá většina vonných kuchyňských bylinek má světle fialové květy?). Podlijeme trochou červeného vína a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 45 minut, občas promícháme. Můžeme podávat s různými studenými pikantními omáčkami.


více ZDE