HROMNIČNÍ CHLEBA

V míse promícháme 400 g hladké mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 100 g ovesných vloček, 100 g lískových oříšků, 100 g mandlí, 100 g slunečnicových semínek, 50 g lněných semínek, 100 g hrozinek a 50 g kustovnice (nebo sušených brusinek). V odměrce navážíme 30 g špaldového kvásku (nebo žitného), rozmícháme se 100 g medu (nebo sirupu z ječného sladu) a doplníme na 700 ml rostlinným mlékem. Vlijeme do mísy s moukou a dobře promícháme. Nakonec vmícháme 4 lžíce panenského slunečnicového oleje, zabalíme do mikrotenové tašky nebo zakryjeme potravinářskou fólií aby těsto nevysychalo a necháme 15 hodin kynout při pokojové teplotě. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a zapracujeme do něho překlápěním tolik špaldové mouky, aby těsto neteklo a drželo tvar. Necháme asi deset minut odpočívat a potom přesuneme do mísy nebo ošatky. Zakryjeme a necháme ještě tři hodiny kynout. Vyklopíme do nahřáté mísy (třeba litinové nebo z varného skla), hluboko prostřihneme nůžkami křížek, přiklopíme poklicí a pečeme 40 minut zakryté při 230 stupních. Poklici sejmeme a ještě 10 - 15 minut dopečeme. Kousek chleba obětujeme půdě – rozdrobíme ho do hlíny na záhonu nebo na poli a zlehka zahrneme. Všechny bytosti pečující o zemi nám pak budou pomáhat s úrodou :)


více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat