MANDLOVÝ POLENTOVNÍK S JABLKY

Polenta nasladko? A proč vlastně ne? Rýžový nákyp nebo jahelník dobře známe, ale s polentou je to dobrodružství, které skončilo dobře 
Večer předem namočíme 100 g neloupaných mandlí do teplé slané vody, druhý den propláchneme a s čistou vodou rozmixujeme. Přecedíme, mandlové mléko doplníme do 1 l čistou vodou, drť uchováme. 200 g kukuřičné polenty uvaříme dohusta v mandlovém mléce se špetkou soli, odstavíme, vmícháme 5 – 6 lžic pšeničného sirupu (nebo jiného sladidla) a mandlovou drť. V míse promícháme 600 g nahrubo strouhaných jablek, 100 g nahrubo nasekaných, předem nasucho opražených mandlí, 100 g sušených třešní (nebo višní či hrozinek), lžičku mleté vanilky a strouhanou kůru z poloviny citrónu. Do kokosovým tukem vymaštěné zapékací misky (24/30 cm) vrstvíme polentu a jablka, přičemž polenta tvoří vrchní vrstvu. Pečeme při 180 stupních 45 minut. Po vychladnutí krájíme na porce, které zdobíme ovocnou šťávou nebo oblíbeným sirupem. Chuťově je tento polentovník velmi podobný klasické žemlovce, ovšem je bezlepkový!


2 komentáře:

  1. Zajímalo, jaký je důvod namáčení ořechů do teplé slané vody? Už jednou jste to někde mělo uvedeno, tak jsem zvědavá ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zde o tom píšu: https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu/photos/a.352571251460757.94665.346774498707099/1401704183214120/?type=3&theater

      Vymazat