PÓRKOVÉ RIZOTO

Tohle jídlo je jedno z prvních, které jsem vařívala ve své mladé a chudé domácnosti před 30 lety. A také mi jako jedno z mála zůstalo v repertoáru. Jenom jsem vyměnila Eidam za veganský sýr a přidala sušená rajčata. 
Půl kila kulatozrnné rýže propláchneme v cedníku teplou vodou a necháme okapat. V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli. Přidáme tři lžíce nadrobno nasekaných sušených rajčat a společně deset minut dusíme. Často mícháme. Nasypeme rýži, osolíme, mícháme, a jakmile se rýže začne přichytávat ke dnu, zalijeme 800 ml horké vody. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a pod pokličkou necháme zvolna vydusit vodu, trvá to asi půl hodiny. Mezitím pokrájíme 3 – 4 pórky na centimetrové kousky, vložíme je do kastrólu a podlijeme sběračkou vody. Dusíme doměkka, osolíme, opepříme, ochutíme třemi lžícemi kečupu (nejlepší je domácí) a vmícháme do rýže. Na talíři sypeme veganským sýrem.


Žádné komentáře:

Okomentovat