ZELŇAČKA Z ČASOPISU DOBROTY

Ráda se nechávám inspirovat časopisem Dobroty, který dostanete zdarma v sítích prodejen se zdravou výživou. Ještě se mi snad nestalo, že by mi něco z něho nechutnalo.
300 g kysaného zelí vaříme ve vodě se třemi bobkovými listy asi 20 minut, a prozatím dáme stranou.
Na třech lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli (raději větší než malou), přidáme lžičku kmínu a dvě lžíce mleté papriky, po chvíli vmícháme 30 g ovesných vloček, 60 g červené půlené čočky, 10 – 12 sušených švestek a 200 g na kostičky nakrájených brambor. Zalijeme 1 l dobrého osoleného zeleninového vývaru a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Vmícháme uvařené zelí a ještě pět minut společně povaříme. Ochutíme lžící lahůdkového droždí a zjemníme 100 ml rostlinné smetany.


8 komentářů:

  1. Naprosto famózní polévka, jak kyselice, kterou maminka vařívala s klobásou nebo uzeným....ale tahle je daleko lepší....v mé verzi místo brambor kedlubna...velká Mňamka.Děkuji:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Můžu se zeptat, odkud máte prosím tu nádhernou misku? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před dvaceti lety mi ji vyřezal manžel :)

      Vymazat
    2. :D áha, no je nádherná...zkusím zapátrat na Fleru. Teplá polévka je tedy do dřevěné misky v pořádku? Ošetřujete tu misku nějak speciálně, prosím? :)

      Vymazat
    3. Misky (mám tři) používám už těch dvacet let na teplá jídla včetně polévek a neošetřuji je vůbec nijak :) Jsou z jasanového dřeva.

      Vymazat
    4. Pokud chcete dřevěnou misku, mohu vám vyřezat. Napište mi na marta.doleza@gmail.com.

      Vymazat
  3. Paráda. Moc Vám děkuji za odpověď. :)
    Přeji krásný den!

    OdpovědětVymazat