Skvělá zeleninka v téhle úpravě se jen tak nepřejí!
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli a vmícháme na drobné kostičky nakrájené dvě červené řepy. Za občasného promíchání opékáme deset minut a přidáme půlku květáku rozebraného na růžičky. Osolíme, okořeníme špetkou mletého fenyklu, maličko podlijeme vodou, ale jen tak, aby se zelenina nepřipalovala, a dusíme ještě deset minut pod pokličkou do poloměkka. V 200 ml mandlové (nebo jiné rostlinné) smetany rozšleháme lžíci hladké kukuřičné mouky a vlijeme k zelenině. Pár minut povaříme do zhoustnutí a vmícháme 200 g zeleného hrášku, čerstvého či mraženého, který propláchneme v cedníku vroucí vodou. Necháme prohřát, ale už nevaříme. Podle chuti okyselíme citrónovou šťávou a podáváme s vařenými brambory a salátem.
Květák nebyl po ruce, tak jsem sáhla po jiné "bílé" zelenině, a to bílé kulaté ředkvi, a výsledek byl opravdu skvělý! Zahuštění omáčky Ku moukou se mi zalíbilo, žádné hrudky, příjemná konzistence. Děkuji za tip!
OdpovědětVymazat