PEČENÝ ČAJ

Všichni ho jistě znáte, tak jen pro připomenutí. Na plech vysypeme dvě kila různého ovoce, namícháme ho podle chuti a sezóny, mělo by tam být jak kyselé, tak sladké ovoce. Používáme hlavně rybíz, červený i černý, vypeckované třešně, jahody, borůvky, angrešt, muchovník, moruše, sladké jeřabiny, pokrájená jablka, broskve, meruňky, hrušky, švestky, ryngle... Přidáme hrst hřebíčku a lžíci mleté skořice a pečeme při 180 stupních asi půl hodiny. Vsypeme kilo cukru a vrátíme do trouby. Za občasného promíchání pečeme do rozpuštění cukru. Vmícháme rum podle chuti, ale můžeme jej vynechat. Plníme do čistých sklenic, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Dvě až tři lžíce zalijeme vroucí vodou, ochutíme citrónem a pijeme. Ovoce vyjíme lžičkou.
Je výborný za třeskutých mrazů u praskajících kamen.



více ZDE

3 komentáře:

  1. Mohu se optat. Není v tom konzervovadlo. Nezkazí se v lahvičkách? Vydrží do zimy?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Cukr je konzervant, do zimy jistě vydrží. Vyvařte skleničky i víčka a ovoce plňte ještě horké.

      Smazat
  2. Také ho dělám a máme ho moc rádi. Poprvé jsem dávala do skleniček vyvařených v myčce a stejně mi všechen vykvasil, od té doby raději 15 minut steriluji v páře.

    OdpovědětSmazat