DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY S KRÉMEM

Já tohle jídlo nerada, ale zeptala jsem se, na co by měli chuť, takže je to jídlo na přání. Prý to bylo dobré 
Zahřejeme 250 ml mléka. Do mísy prosejeme 500 g hladké mouky, vmícháme půl lžičky soli a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 20 g kvasnic. Posypeme je lžičkou cukru a s částí teplého mléka rozmícháme na kašičku. Zakryjeme ubrouskem a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy přidáme 1 uvařenou a nastrouhanou bramboru, lžičku citrónové kůry, trošku muškátového oříšku a zbytek mléka rozšlehaného se 100 g rozpuštěného másla a 1 žloutkem. Dobře zaděláme hladké, pružné a nelepivé těsto, zakryjeme je ubrouskem a dáme do tepla vykynout. Vykynuté těsto na vále prohněteme, vyválíme hada a nakrájíme na drobné kousky, ze kterých v dlani vytvarujeme malé kuličky asi o velikosti lískového oříšku. Rovnáme je do pekáče s 50 g rozpuštěného másla a každou kuličku – buchtičku, ze všech stran dobře omastíme peroutkou. Necháme zakryté ubrouskem ještě 20 minut kynout a upečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů dorůžova. Trvá to asi 20 minut.
Mezitím si připravíme vanilkový krém. V hrnku dobře rozšleháme 500 ml plnotučného mléka, 2 naprosto čerstvé žloutky, dvě polévkové lžíce třtinového cukru, jednu vrchovatou polévkovou lžíci hladké mouky, lžičku strouhané citrónové kůry a půl lžičky pravé vanilky. Mícháme na mírném ohni, dokud krém nezhoustne, nesmí se ale vařit. Odstavíme, necháme trochu zchladnout a vmícháme lžíci citrónové šťávy. Místo citrónové šťávy můžeme ochutit lžící rumu.




více ZDE

1 komentář:

  1. Dělala jsem také minulý týden na přání. Do krému jsem použila mandlovou smetanu a bylo to moc dobré. Do buchtiček jsem přidala 1/3 mouky celozrnné.

    OdpovědětVymazat