BRAMBORY S ČOČKOU A TEMPEHEM

Výborné podzimní jídlo.
100 g čočky namočíme přes noc a druhý den v čisté vodě uvaříme doměkka, slijeme v cedníku, ale tekutinu uchováme. Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli a 4 stroužky česneku, přidáme 200 g uzeného tempehu nakrájeného na drobné kostičky, okořeníme bylinkovou solí - nejlépe domácí výroby, když jsme byli pilní, a chvíli společně opékáme. Vmícháme 600 g oloupaných brambor nakrájených také na drobné kostičky, trošku podlijeme vývarem z čočky a dusíme, dokud brambory nezměknout, občas promícháme. Nakonec přidáme uvařenou čočku, 100 ml ovesné smetany a krátce provaříme. Ochutíme jablečným octem, případně dosolíme. Podáváme s pickles nebo kysaným zelím.


3 komentáře:

  1. Souhlasím, "výborné podzimní jídlo" :-) K bramborám jsem přidala i kousek všudypřítomné máslové dýně, čočku vařila s bobkovým listem a k dochucení jsem sáhla po kmínu a tymiánu ;-) Výtečná inspirace, děkuji!

    OdpovědětVymazat
  2. Před čtyřmi lety jsem změnil jídelníček, vypustil maso a začal se zajímat o vaření. Do té doby mě knedlíky, omáčky a masitá jídla nelákaly. Tehdy jsme narazil na Vás a vařím podle vás doposud. Děkuji za to. Jirka :-)

    OdpovědětVymazat