DORT Z BÍLÝCH MORUŠÍ

Letos poprvé se na naší moruši bílé urodilo tolik plodů, že nevíme co s nimi. Mám už nasušené kilo plodů, ze kterých můžeme v zimě vařit čaj při kašli a nachlazení. Lisujeme z nich čerstvou šťávu, která je velmi sladká, ale lahodná. Vymyslela jsem i tento dort. Jestli máte v zahradě moruši, vyzkoušejte ho, je skvělý!
V míse prsty promícháme 80 g kokosového oleje, 250 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 1 lžičku kypřicího prášku a 3 lžíce rýžového sirupu. Vznikne měkká drobenka, do které zapracujeme 20 g vanikové Hrašky (nahrazuje vajíčko) rozmíchané ve 40 ml vody dohladka. Těsto vtlačíme do vymaštěné dortové formy (24 cm) a necháme zvýšené okraje. Posypeme 500 g bílých moruší a třemi lžícemi kokosu. Pečeme při 180 stupních 20 – 30 minut, dokud okraje těsta nezrůžoví. Prozatím dáme stranou.
Odšťavníme asi 800 g bílých moruší (potřebujeme 500 ml šťávy) a povaříme je se dvěma lžičkami agarových vloček. Vaříme, dokud se agar zcela nerozpustí, to je důležité, jinak neztuhne. Nemusíme ničím přislazovat, moruše jsou sladké dost. Uvařenou šťávu s agarem rozmixujeme spolu s tuhou částí plechovky kokosového mléka dohladka. Já jsem přidala lžíci sušeného špenátu, což je přírodní potravinářské barvivo, ale samozřejmě to není třeba. Krém nalijeme na koláč a necháme ztuhnout v chladu.



1 komentář:

  1. Naše černá moruše je letos také poprvé obsypaná lahodnými plody.Po asi pěti letech vyrostla a rozkošatěla,její větve jakoby nás zvaly na tu sladkou hostinu.Slepičky si taky libují,nenechají pod moruší ani jednu.A dcerka má pořád modré rty,ruce a tváře.Váš dortík vyzkouším v černé verzi.Určitě si taky pochutnáme.Hezký den.

    OdpovědětVymazat