SEZAMOVÁ FOCACCIA

Výborná focaccia podle skvělé knížky Jíme zdravě. Pro dvě osoby k obědu nebo pro čtyři jako svačinka.
V míse promícháme 240 g celozrnné špaldové mouky a 2 lžičky instantního droždí. V rendlíku ohřejeme 120 ml 100% pomerančového džusu a dobře v něm rozmícháme 60 g arašídového másla, 2 utřené stroužky česneku, 1 lžíci Tamari, 1 lžíci sezamového oleje, 1 lžíci rýžového sirupu, 1 lžičku mletého zázvoru a půl lžičky drceného chilli. Tekutou složku vmícháme do mouky a na vále dobře rukama zpracujeme pružné těsto, které vrátíme do mísy, zakryjeme a necháme hodinu kynout v teple. Vykynuté těsto znovu prohněteme, rozválíme do malé zapékací misky (35/25 cm), klouby prstů uděláme důlky, potřeme teplou vodou, posypeme hrubou solí a sezamem, zabalíme do utěrky a ncháme ještě půl hodiny kynout. Pečeme při 180 stupních asi půl hodiny až 40 minut. Podáváme se salátem a nějakým oblíbeným dipem. Výborný je k tomu ajvar nebo řeřichový dip: Dohladka rozmixujeme 340 g soft silken tofu (je to jemné, měkké tofu, které se hodí právě na různé krémy a omáčky, seženete ho v tetrapacku v asijských specialitách), dvě hrsti řeřichy, 4 stroužky česneku, 1 lžičku ostré hořčice, 40 ml olivového oleje, lžíci rýžového sirupu, sůl a šťávu z jednoho citrónu.


Žádné komentáře:

Okomentovat