ZELENINOVÁ OMÁČKA S KOPREM

Výtečná bezlepková omáčka podobná klasické koprovce, jenom mnohem lehčí a zdravější, doporučuji vyzkoušet!
Pokud chceme podávat omáčku s kynutým knedlíkem a rádi bychom uvařili zdravější verzi, musíme začít už večer předem. Omáčku můžeme podávat ale klidně i s klasickým houskovým či bramborovým knedlíkem, s rýží nebo brambory.
Takže nejprve knedlík: V míse promícháme 200 g celozrnné špaldové mouky, 200 g bílé polohrubé mouky, 100 g pohankové mouky, lžičku soli, dvě lžíce sušené petrželky, ¼ lžičky instantního droždí a zpracujeme se 400 ml vlažné vody. Mísu zakryjeme pokličkou a necháme 12 hodin při pokojové teplotě kynout. Poté důkladně zapracujeme 100 g celozrnné strouhanky, znovu přiklopíme a necháme ještě dvě hodiny kynout. Vytvarujeme dva knedlíky a vaříme je v osolené vodě půl hodiny, občas převrátíme vařečkou. Po vyjmutí z vody ihned nakrájíme nebo propícháme špejlí, aby vyšla pára a knedlíky se nesrazily.
A teď k omáčce, ta je natošup: Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, vmícháme nakrájenou zeleninu - 700 g cukety (pokud má měkkou slupku a dosud malá semínka, klidně ji použijeme celou) a 200 g kořenové petržele. Ochutíme bylinkovou solí, a pokud je třeba, maličko podlijeme vodou. Dusíme doměkka a rozmixujeme ponorným mixérem spolu s 250 ml mandlové smetany. Odstavíme a ochutíme pepřem, citrónovou šťávou, rýžovým sirupem a miskou sekaného kopru, případně dosolíme. Můžeme podávat s vařenými vejci, seitanem nebo tofu, ale omáčka chutná skvěle i bez toho.




Žádné komentáře:

Okomentovat