ČOKOLÁDOVÝ DORT PRO SAŠU

Narozeninový dortík k šestnáctinám pro naši Sašu. Je opravdu moc dobrý a výrazně čokoládový.
Den předem vložíme do chladničky 400 g plechovku kokosového mléka. Úspěch záleží na tom, zda použijeme kokosové mléko, které je dostatečně tuhé (já používám pro podobné účely značku Franz Josef). V chladničce se v plechovce oddělí tuhá a tekutá část a my použijeme každou zvlášť.
Ze 60 g rýžové mouky, 40 g celozrnné špaldové mouky, špetky soli, půl lžičky kypřicího prášku, 30 g sušené třtinové šťávy rapadury (nebo cukru), 60 ml sezamového oleje a 30 ml vody umícháme těsto, které vtlačíme do vymaštěné malé (prům. 20 cm) dortové formy. Pečeme při 170 stupních 10 minut.
Ve vodní lázni rozehřejeme 300 g bezmléčné hořké čokolády spolu s tekutou částí kokosového mléka a 60 ml datlového sirupu. Necháme trochu zchladnout a rozmixujeme dohladka s jedním avokádem a mletou vanilkou.
Rozetřeme na upečený korpus a vložíme na hodinu do chladničky.
Tuhou část kokosového mléka rozšleháme se třemi lžícemi rýžového sirupu (nebo cukru) a mletou vanilkou. Potřeme dort a necháme ztuhnout. Zdobíme drcenými kakaovými boby.



4 komentáře:

  1. Ach! Dnes mam narozeniny, tak si asi sama sobě upeču dárek;-)! Díky, ten bude skvělý.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, určitě vyzkoušíme!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, myslíš, že bych mohla něčím nahradit avokádo či je nezbytné?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. lze jej vynechat, čokoládu ale nařeďte trochou rostlinného mléka

      Vymazat