V míse promícháme 220 g celozrnné špaldové mouky, sůl, lžičku cukru, 1 lžičku instantního droždí, 1 vařenou a najemno nastrouhanou bramboru, sekanou petrželovou nať (nebo různé bylinky), 4 lžíce olivového oleje a 50 ml teplé vody. Vyklopíme na vál a rukama prohněteme dohladka. Vrátíme do mísy, potřeme olejem a necháme zakryté v teple hodinu kynout.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm po lžičce drceného koriandru, kmínu, po půl lžičce kurkumy a chilli. ¼ celerové bulvy, 3 mrkve, jeden malý květák a jednu větší bramboru nakrájíme na tenké plátky a přidáme je do pánve. Osolíme, opepříme a za častého míchání opékáme deset minut. Zelenina musí být měkká, ale ne rozbředlá, je lepší, když trochu křupe. Zeleninu odstavíme a vmícháme 4 žloutky a sekanou petrželovou nať. Nakonec vmícháme sníh ze čtyř bílků.
Vykynuté těsto krátce prohněteme a rozválíme do větší dortové formy (prům. 24 cm). Propícháme vidličkou a navrstvíme zeleninovou náplň. Posypeme na oleji osmahnutým kmínem a pokrájeným česnekem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 45 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat