OŘECHOVÝ DORT

Vynikající!
Nasucho opražíme 200 g vlašských ořechů, vmícháme 50 g sušené třtinové šťávy rapadury, lžičku skořice a 2 lžíce oleje. Dáme zatím stranou.
V míse promícháme 140 g celozrnné špaldové mouky, 130 g hladké bílé mouky, špetku soli, lžičku skořice, špetku mletého zázvoru, špetku muškátového květu, půl lžičky citrónové kůry, půl lžičky vanilky, půl lžičky jedlé sody a dvě lžičky kypřicího prášku. V jiné nádobě promícháme 200 ml ovesného (nebo jiného rostlinného) mléka, 80 ml slunečnicového oleje a 100 ml javorového sirupu. Tekutou část promícháme se sypkou a polovinu těsta rozprostřeme do menší vymaštěné dortové formy. Na těsto poklademe ořechovou směs a zakryjeme druhou polovinou těsta. Pečeme při 180 stupních asi 30 minut, stav kontrolujeme špejlí. Zdobíme čokoládovou polevou (rozehřátá čokoláda s trochou rostlinného mléka a javorovým sirupem) a ořechy.


4 komentáře: