BÁBOVKA VEG TEG

Na oslavě narozenin naší kamarádky jsem ochutnala výtečné pohoštění připravené cateringovou firmou Veg Teg. Mimo jiné skvělé tortilly a také výbornou bábovku. Na tu jsem si vyprosila recept a vyzkoušela ji. Ubrala jsem na polovic množství oleje, cukru (v původním receptu je ho 320 g, já ho navíc nahradila cukrem kokosovým), a také přidala mandlí a polovinu mouky vyměnila za celozrnnou. Bábovka tedy už není tak krásně žlutohnědá, ale zato je o notný kus zdravější a troufám si tvrdit, že stejně lahodná jako originál.
V míse promícháme 200 g hladké bílé mouky, 200 g celozrnné mouky z kamutu (lze použít špaldovou nebo pšeničnou mouku), půl lžičky soli, 100 g kokosového cukru, 100 g mletých mandlí, dvě lžičky kypřicího prášku, lžičku jedlé sody a lžičku mleté vanilky. Dvě lžičky chia semínek namočíme na půl hodiny do 8 lžiček vody, aby nabobtnaly, do 300 ml sojového mléka vmícháme šťávu z půlky citrónu, aby se srazilo a zhoustlo. Chia, mléko, 200 g sojového jogurtu a 100 ml oleje rozšleháme v samostatné nádobě a vmícháme k mouce. Asi třetinu těsta oddělíme a vmícháme do ní dvě lžíce kakaa. Do vymaštěné bábovkové formy nalijeme nejdříve polovic světlého těsta, pak kakaové a nakonec druhou půlkou světlého těsta.
Pečeme při 180 stupních půl až třičtvrtě hodiny.




Žádné komentáře:

Okomentovat